2024.04.18, Csütörtök

A lakossági és szakmai észrevételek alapján módosul az Otthon Melege Program családi házakra vonatkozó alprogramjának Pályázati Útmutatója. A családi házak energetikai korszerűsítésére és felújítására 5 milliárd forintos keretösszeget hirdettek meg még áprilisban, most az elszámolható költségek körét bővíti a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Egyszerűbbé váltak a szükséges csatolandó mellékletek és az elszámoláshoz szükséges dokumentumok is. Az igényelhető támogatás maximális összege továbbra is 2,5 millió forint.

Ahogy eddig, a támogatás most is az elszámolható költségek 40-55 százalékára igényelhető, a megvalósítandó fejlesztés összetettségétől függően. Az elszámolható költségek 45 százaléka, de legfeljebb 1,5 millió forint eddig csak abban az esetben volt igényelhető, ha a pályázó egy energiahatékonysági fejlesztés mellett legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert is kiépített.

A módosítás szerint viszont már akkor is jár a támogatás, ha a támogatott beruházásban kettő vagy több energiahatékonysági fejlesztést valósítanak meg, ebben az esetben nem feltétel a megújuló energiát hasznosító rendszer kiépítése.

Meghosszabbodik továbbá a felkészülési időszak: a támogatási kérelmeket 2016. augusztus 15-től a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig nyújthatják be elektronikus úton az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek.

A módosított Pályázati Útmutató elérhető a csaladihaz2016.nfsi.hu és a kormany.hu oldalon.

A 2014 szeptemberében indult Otthon Melege Program eddig közel 17 milliárd forint keretösszegben biztosított támogatást, amelynek eredményeként mára több mint 85 ezer háztartás energiahatékonysága javult.

(MTI)

EnergetikaOtthon Melege Programenergetika