2024.05.25, Szombat

"A 2012-ben tapasztalt mélypontot követően megindult egy lassú konszolidáció, majd 2014-ben az építőipari fellendülésnek köszönhetően közel 10%-os növekedés mutatkozott. Hasonlóan alakult a 2015-ös év is.” – fogalmazott a CeMBeton elnöke, Szarkándi János a 25 éves jubileumon. „Azonban 2016-ban várhatóan kevesebb EU-s forrás biztosított a beruházóknak, ezért az új ciklus támogatási összegei csak a 2017-es évben eredményezhetnek újabb, nagy infrastrukturális beruházásokat. Ennek ellenére bízhatunk a lassú, de folyamatos építőipari fellendülésben."

A CeMBeton az ünnepségről írt beszámolójában a sikeres iparági érdekképviseletet és magas színvonalú szakmai szerepvállalást emelte ki az elmúlt 25 évet értékelve. Mindez azonban sokrétű, komplex és az iparági igényekhez alkalmazkodó tevékenységeket takar. Többek között kiterjed a kutatás-fejlesztésben történő aktív részvételre és a nemzetközi termék- és vizsgálati szabványok hazai alkalmazására, a környezetkímélő műszaki fejlődés elősegítésére, a munkaadói érdekképviseletre és a felsőfokú szakmai oktatásra.

Emellett a szövetség különös figyelmet fordít a betonépítészet támogatására, annak széles körű népszerűsítésére és a betonban rejlő kreatív felhasználási módok megismertetésére. Az elmúlt évtizedekben kibővítette szakmai és érdekérvényesítési tevékenységét, nyitott a hazai és a nemzetközi építőipari együttműködésekre, kezdeményezésekre, amelyek a szakma szolgálatában állnak.

Az eseményen Asztalos István a CeMBeton elnökségi tagja és a szövetségi iroda vezetője köszöntötte a meghívott vendégeket és a szövetségi tagok képviselőit. Rövid tájékoztatást adott az utóbbi évek tevékenységeiről, a Szövetségben történt változásokról és a szakmai szerepvállalás eredményeiről.

A Jubileumi Közgyűlés alkalmat adott az elért sikerek és tanulságok felelevenítésére, a jelenlegi és volt tagok, alapítók, illetve a Szövetség életében szerepet vállaló meghívott vendégek közös múltidézésére. A visszaemlékezések sorát Koltai Imre alapító elnök kezdte, aki 1990-1998 között volt a Szövetség elnöke: "1990. február 6-án 14 taggal alakult meg a Magyar Cementipari Szövetség, mint önálló jogi személyiségű szervezet. Több tényezőnek köszönhettük, hogy ez a pillanat eljöhetett: elsősorban a rendszerváltásnak, valamint a privatizációnak, emellett felmerült az igény egy olyan nemzeti egyesület iránt, amely a magyar cementipar egységét képviseli, és érdekvédelmi szervezetként is funkcionál. Az akkori nevén MCSZ-ként működő szervezet a munkavállalók jogaival, elvárásaival és lehetőségeivel is foglalkozott, emellett jelentős érdeme a máig megjelenő BETON című lap kiadói teendőinek átvétele, amely ezáltal mára országosan elismert lappá vált".

A fennállás 25 éves évfordulójának alkalmából jubileumi évkönyvet jelentetett meg a CeMBeton a Szövetség küldetésének, céljainak és tevékenységeinek bemutatására. A kiadvány elérhető a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség honlapján:
www.cembeton.hu

(forrás: epulettar.hu, kép: cembeton.hu)

Iparági híreképítőipari alapanyagok