2024.04.14, Vasárnap
Hosszú távra megoldhatja sok település vízellátását egy román-magyar projekt
(fotó: magyarepitok.hu)

Hosszú távra megoldhatja sok település vízellátását egy román-magyar projekt

mti

2017.04.19. 12:06 - Hegedűs Gergely

Szinte az egész Alföld számára vegytisztítás nélküli, egészséges ivóvizet tud biztosítani az aradi vízbázis, a fejlesztéshez 8-9 kilométernyi vezeték és a kapcsolódó berendezések kiépítése szükséges.

Hirdetés

Az aradi vízbázisra alapozva újulhat meg az Alföld vízellátása. A projekt részleteiről Vantara Gyula fejlesztési biztos a Békés megyei önkormányzat ülésén számolt be. Beszédéből kiderült, az aradi vízbázis átvételi rendszerére azért van szükség, hogy hosszú távon nemcsak Békés megye, hanem szinte az egész Alföld számára vegytisztítás nélküli, egészséges ivóvizet biztosítson. A békési vízrendszert ugyanis összekötnék több észak- és dél-alföldi település vízrendszerével, így egy nagy regionális hálózat jönne létre, ami biztonságos ellátást ad.

Az országgyűlési képviselő hozzátette, a munka előkészítését már elkezdték, a tervek szerint központi, állami beruházásként zajlana.


Évek óta zajlik a munka a román oldalon

Csák Gyula, az Alföldvíz Zrt. vezérigazgatója az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az aradi vízátvételi rendszer kiépítésének ötlete már évekkel ezelőtt felmerült annak érdekében, hogy az európai uniós vízminőségi paramétereknek megfeleljenek. Az Alföldvíz akkor arra jutott, hogy az aradi vízbázis tisztítás nélkül képes biztosítani a megfelelő minőségű ivóvizet.

A projekt romániai területén zajló előkészítő munkákra és a kivitelezésre 2011 áprilisában megalapították az Aqua Trans Mures romániai-magyar leányvállalatot. A társaság működését a megállapodás szerint 50-50 százalékban fedezi a magyar, illetve a román állam. A projekt kivitelezését azonban teljes egészében magyar forrásból kívánták biztosítani, erre a magyar fél tagi kölcsön formájában 1,5 milliárd forintot biztosított. A vegyesvállalat meg is szerezte 49 évre a Maros hordalékkúpon lévő 95 kútból 20 kitermelési jogát.     

A projekt azonban a vártnál lassabban haladt, és időközben Békés megyében ivóvízminőség-javító projekt indult, amely uniós támogatásban részesült. A 38 milliárd forintból megvalósított program 2015 végén lezárult, általa hatvanhat településen már az uniós előírásoknak megfelelő a vízminőség.


A kevermesi vízműig kell eljuttatni Arad vizét

Az aradi vízbázis projekt eközben folytatódott, 2015 novemberében Románia területén megindult a kivitelezés, amely jelenleg 85 százalékos, várhatóan az év végéig befejeződik. „A munkálatokhoz további 658 millió forintot biztosítani kell” - jegyezte meg Csák Gyula.

Tájékoztatása szerint a magyar szakaszon körülbelül 8-9 kilométernyi vezetéket és a kapcsolódó irányító és fogadó berendezéseket kellene megépíteni, hogy az aradi víz eljusson a Békés megyei kevermesi vízműig. Ez az Alföldvíz számításai szerint körülbelül egymilliárd forintos beruházási költség lenne.    


Másfél év alatt befejeződhet a projekt

Csák Gyula szerint a magyar szakaszon még hiányzó rendszer 1,5 év alatt megépíthető. Ellenkező esetben Magyarország szerződést szeg, emiatt Románia nemzetközi peres eljárást indíthat vele szemben.    

Az Alföldvíz Zrt.-t több mint 130 önkormányzat alkotja, legnagyobb részvényesei 32,8 százalékos részesedéssel Békéscsaba és 28 százalékkal a magyar állam. A vállalat közgyűlése május 31-én lesz, az MTI információi szerint ekkor döntés születhet a cég többségi állami tulajdonba kerüléséről.

Vízgazdálkodásvízgazdálkodás

Hírlevél

Hirdetés