2024.04.16, Kedd

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az M1-nek nyilatkozva a CSOK-ról elmondta, az újépítésű lakóingatlanok felét ingatlanfejlesztők rendelik majd meg az építőipartól. Koji László azt várja, hogy a fejlesztők elsősorban a fővárosban és a vidéki nagyvárosokban kezdik el az építéseket, ugyanis itt vannak nagy számban már előkészített projektek.

Az ÉVOSZ elnöke szerint a vidéki kisebb városokban, településekben, falvakban az év második felétől, a jövő év elejétől lehet majd a kereslet élénkülésére számítani. Ismertetése szerint egy társasház általában 1,5-2 év alatt, egy jó színvonalú családi ház pedig 1-1,5 év alatt készül el. A CSOK hatására épített lakások számának növekedése leghamarabb az év végén vagy a jövő év elején jelentkezik szerinte.

Koji László kiemelte, az építőipar fellendüléséhez az első lépés a finanszírozási háttér megteremtése. Hozzátette, bár az építőipar felkészült, van kapacitása és szakmunkásokkal is rendelkezik, az ágazat rendelésállománya azonban 46 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Koji László arra is rámutatott, hogy az építőiparban még mindig alacsonyabb az átlagjövedelem, mint a versenyszférában.

Novák Katalint, az EMMI ifjúság- és családügyi államtitkárát a hvg.hu-nak adott interjújában faggatták a CSOK-ról, és kérdésre válaszolva elárulta, a támogatást kiterjesztik a közfoglalkoztatottakra. Az interjúban ugyanis azzal szembesítették, hogy a támogatás igénylési feltételei között ott van a kétéves folyamatos tb-jogviszony és a legalább 180 napja tartó nem közfoglalkoztatotti munkaviszony, ami sokakat zár ki az igénylők közül. „Várjuk meg, hogy valóban tömegek maradnak-e ki a támogatásból, a kormányt biztosan nem kizárás vezényelte. A kormány már dolgozik a közfoglalkoztatottakra vonatkozó külön szabályozáson, ez tavasszal készül el” – hangzott az államtitkár válasza.

A Pénzcentrum egy további újításról értesült, eszerint a CSOK-hoz kapcsolódó 30 millió forintos ingatlan értékhatárt várhatóan eltörlik. Az új CSOK-nál a 10 millió forintos kedvezményes hitel ugyanis csak akkor igényelhető, ha az abból vásárolni vagy építeni kívánt ingatlan bekerülési értéke kevesebb, mint 30 millió forint. Ezt a határt azonban eltörölheti a kormány, ezzel esélyt adva a jóval nagyobb ingatlanárakkal szembesülő fővárosiaknak is – tájékoztatta Pénzcentrumot a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). A kormány várhatóan eheti ülésén dönt a módosításról.

(mti, penzcentrum.hu, hvg.hu)

Iparági hírekCSOK