2024.04.14, Vasárnap

A kormány szerdán a hétfői sajtóhíreknek megfelelően a kedvezményes 10 millió forintos hitelnél is eltörölte a 30 millió forintos értékhatárt új lakások vásárlásánál, illetve építésénél. Ugyanakkor nem változtatott a Családi Otthonteremtési Kedvezmény azon kritériumain, amelyek a támogatások, kedvezmények visszafizetéséhez kapcsolódnak. A döntésről a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára számolt be szerdán az M1 aktuális csatornán.

Hornung Ágnes elmondta, a kormány az igénylési feltételek között a társadalombiztosítási jogviszonyhoz és a munkaviszonyhoz mindenképpen ragaszkodik. A kritériumrendszer ugyanis biztosítja, hogy a támogatásokat, kamattámogatott hiteleket megfelelően visszafizessék. A bankok az igénylők feltételrendszerét megvizsgálják, ez biztosítja, hogy ne alakuljon ki a korábbi devizahitel-lufihoz hasonló esemény. 

A hírre reagálva az ingatlan.com portál azt közölte az MTI-vel, hogy az értékhatár eltörlése után országszerte háromszorosára nőtt azon újépítésű lakások száma, melyek megfelelnek a CSOK-ban előírt feltételeknek. A döntésnek köszönhetően hatezer ilyen ingatlan van, szemben a korábbi mintegy kétezerrel. Budapesten az eddigi 468 helyett 3292 lakás felel meg a követelményeknek. 28 százalékkal bővült a kínálat Győr-Moson-Sopron megyében, Pest megyében és Hajdú-Bihar megyében pedig 40-40 százalékos növekedést hozott a döntés.

Balogh László, a portál szakértője elmondta: a lépés eredményeként várhatóan a korábban vártnál hamarabb megindulhat az élénkülés az új lakások piacán.

A szóban forgó konstrukció 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást és 10 millió forintos államilag kamattámogatott hitelt biztosít a feltételeket teljesítő, három gyereket nevelő vagy vállaló családoknak új lakás vásárlására vagy építésére.

(mti, magyarepitok.hu)

(kép: metrodom.hu)

Iparági hírekCSOKúj építésű lakásokúj építésű ingatlanok