2024.05.19, Vasárnap

Egy átlagos méretű erőmű kapacitásának megfelelő energia-megtakarítást gyűjtött össze a Virtuális Erőmű Program (VEP) – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből.

A program díjátadó rendezvényén Marczinkó Zoltán, az NGM helyettes államtitkára elmondta, idén rekord számú vállalat nyert díjat, 29 cég volt a győztesek között. A program résztvevői az általuk végrehajtott beruházások által összességében annyi energia-megtakarítást értek el, ami megfelel egy erőmű kapacitásának.

A politikus kiemelte, az energiahatékonysági és megújuló energetikai beavatkozások mind a hazai vállalati szektor versenyképesség-növelésének, mind a gazdaság karbon-mentesítésének fontos alapját jelentik. Hozzátette, a kormány által februárban elfogadott új iparstratégiája is feladatként jelöli ki az energia- és anyaghatékonyság növelését a feldolgozóiparban.

Marczinkó Zoltán rámutatott, a jövőbeli díjazottak feladata, hogy a megtakarításokban az eddig elért eredményt 2020-ig megduplázzák. A helyettes államtitkár hozzátette, a minisztérium két eszközzel, a GINOP vállalati energetikai pályázatok keretében közvetlenül, illetve a hamarosan induló vállalkozói mentorprogram segítségével közvetetten is támogatja ennek a megtakarítási potenciálnak a kiaknázását a hazai vállalatok versenyképességének fejlesztése érdekében.

Mezősi Balázs a programot működtető szervezet operatív igazgatója kiemelte, a VEP 2016-ban prioritásként kezeli a kis- és középvállalatok energiahatékonysági fejlesztését. Hozzátette, az NGM-mel együttműködve a cél az, hogy azon vállalatok, amelyek bizonyítottan foglalkoznak az energiahatékonyság témakörével, azonnali előnyhöz jussanak az uniós pályázatokon.

A díjazottak: 

  • Energiahatékony Mentor vállalat díjat kapott az Audi Hungária Motor Kft. és a Cothec Energetikai Üzemeltető Kft.,
  • az Energiahatékony Vállalat címet az Aufwind Schmack Első Biogáz Szolgáltató Kft., a Naturtex Kft., valamint a Continental Automotive Hungary nyerte el,
  • az Energiatudatos Vállalat díjat a BKV Zrt., a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft., a Green Tyre Zrt. és az Agroline Kft. vihette haza.

(magyarepitok.hu)

Energetikaenergetikai beruházásenergetika