2024.07.14, Vasárnap

Összesen 89 milliárd forint értékben pályázhatnak energetikai felújításokra az önkormányzatok a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) két most megjelent felhívásának köszönhetően. Az épületek energetikai felújítására közel 60 milliárd, míg a megújuló energiaforrások kiaknázására közel 30 milliárd forint jut.

A Széchenyi 2020 program keretében megjelent az „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című felhívás, 59, 881 milliárd forintos keretösszeggel. A támogatási kérelmek benyújtása 2016. április 22-től 2016. szeptember 30-ig lehetséges.

A palyazat.gov.hu-n megjelent felhívás célja a megyei, települési, illetve nemzetiségi önkormányzatok (kivéve a megyei jogú városokat, akiknek a TOP külön prioritásban biztosít forrásokat) épületállományának energetikai fejlesztése és a megújuló energiaforrások elterjesztése ebben a szektorban.

A cél

  • az épületek hőszigetelésének korszerűsítése,
  • épületgépészetének fejlesztése,
  • valamint a megújuló energiaforrások fokozottabb kihasználása,

egyszerre csökkentve az önkormányzatok energiaköltségeit, a fosszilis energiahordozóktól való függésüket, valamint Magyarország üvegházhatású gázkibocsátásait. A tervezés során fontos szempont a minél komplexebb és korszerűbb projektek létrehozása, melyek előzetes energetikai felméréseken és stratégiai terveken alapulnak.

Jelen konstrukció szorosan kapcsolódik az, „Önkormányzatok által vezérelt, a helyi adottságokhoz illeszkedő, megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás megvalósítása, komplex fejlesztési programok keretében” nevű felhíváshoz, mely szintén most jelent meg 29,2 milliárd forintos keretösszeggel. A pályázat célja az épületek saját energiaigényének megújuló forrásokból történő kielégítése, amennyiben az egyes beruházások a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázkibocsátás csökkentését szolgálják.

A két felhívás keretében a helyi önkormányzatok nyújthatnak be támogatási kérelmet, kivéve a megyei jogú városok önkormányzatát.

Ezt önállóan tehetik meg vagy

  • helyi önkormányzati költségvetési irányító és költségvetési szervekkel,
  • vagy helyi nemzetiségi önkormányzati költségvetési irányító és költségvetési szervekkel,
  • vagy 100 százalékban önkormányzati (nem megyei jogú városi) tulajdonú gazdasági társaságokkal,
  • vagy önkormányzati hivatallal konzorciumot alkotva.

(magyarepitok.hu)

EnergetikapályázatokTerület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP)energetikai beruházás