2024.05.19, Vasárnap

Lakásonként 1,6-2 millió forintos energetikai felújítást végeznek el kilenc keszthelyi társasháznál. Az Otthon Melege Program keretében megvalósuló beruházások felét fedezi állami támogatás, a fennmaradó részt a lakástulajdonosok önrészből és kedvezményes hitelből finanszírozzák.

Több mint kétszáz társasházi lakást újítanak fel Keszthelyen az Otthon Melege Program keretében, amely a költségek csaknem felét fedezi majd a beruházásokhoz.

A felújításokról a szervező IMRO DDKK Nonprofit Kft. projektmenedzsere számolt be. Varga Zoltán a sajtótájékoztatón kifejtette, Keszthelyen kilenc társasház 203 lakása, vagyis mintegy ötszáz ember otthona újulhat meg az áprilisban kezdődő munkálatok révén.     

A lakások között tégla- és panelépületek is vannak, átlagosan 42 éve épültek, a felújítások révén 45-50 százalékos energiamegtakarítást érhetnek el. Összesen 146 ezer köbméter gázzal kevesebbet használnak fel majd évente ezekben az épületekben a teljes körű hőszigeteléssel, a nyílászárók cseréjével és a fűtési rendszer korszerűsítésével.

Hozzátette, hogy az elnyert 195 millió forintos állami támogatás átlagosan 47 százaléka a beruházási költségnek. Egy-egy lakás korszerűsítésére 1,6-2 millió forintos költség jut, ennek mintegy felét fedezi az állami támogatás, a fennmaradó részt a lakástulajdonosok önrészből és kedvezményes hitelből finanszírozzák.

Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP), Keszthely polgármestere elmondta, az energiahatékonyság növelése érdekében a közelmúltban a város távfűtőhálózatán és fűtőművében történtek már korszerűsítések. A Balaton-parti városban több olyan társasház is van, amely kisebbségi vagy többségi önkormányzati tulajdonú, de egyelőre nem volt lehetőség a korszerűsítésükre, köztük olyan 60 lakásos épület, amelyre pályázati forrás eddig még nem volt.

Az Otthon Melege Programban a kormány tavaly öt különböző alprogram indított a lakások energetikai felújítására, (4-60 lakásos társasházak felújítása, nyílászárócsere, kazáncsere, háztartási gép- és mosógépcsere) ezek keretei azonban a nagy érdeklődés miatt gyorsan kimerültek.

Az állam idén a családi házakra terjeszti ki a programot, ennek kerete várhatóan nyáron nyílik meg. A 103 milliárd forintos forrást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) adja, a támogatás a legutolsó hírek szerint várhatóan visszatérítendő hitel lesz.

(mti, magyarepitok.hu)

(fotó: lenkeialpin.hu)

AktuálisOtthon Melege ProgramKeszthelyenergetikai beruházás