2024.04.15, Hétfő

Az energiaklub.hu azt írja, összesen 3600 megawattóra megújuló energiával gazdagították az országot, és évi 3500 tonna szén-dioxidtól mentesítették a környezetet azok a hazai önkormányzatok, akik az Energiaklub 2015/2016-os, fenntartató települési versenyein szerepeltek. Ez hatásában olyan, mintha 5000 háztartás egy éven át nem használna áramot.

Az úgynevezett Napkorona Bajnokságban a napenergiát egy lakosra vetítve a legnagyobb mértékben hasznosító településeket keresték, a győztes a Cegléd közelében fekvő, Pest megyei Újszilvás lett. A 2800 lakosú falu 2011-ben az országban elsőként létesített önkormányzati napelemparkot. A létesítmény 618 millió forintból (432 milliós uniós és állami támogatással) épült, 1632 panelből áll és 400 kilowatt a teljesítménye. Emellett geotermikus energiát is hasznosítanak, így az önkormányzat megújuló energiából fedezi szükségleteit. A faluban működő napelem- és napkollektor-felületek nagyjából 250 család éves áramfogyasztásának megfelelő energiát termelnek.

A győztes település egy teljes napkollektoros rendszerrel gazdagodott.

Az ezüstérmes a Zala megyei ökofalu, Nagypáli lett, nyereménye 100 nm-nyi tetőszigetelés volt. A kistelepülés lélekszáma az elmúlt húsz évben 272-ről 502-re nőtt a fejlesztéseknek köszönhetően, az 5000 fő alatti kategóriában korábban kétszer is elsők voltak a Napkorona bajnokságban.

A versenyen a legzöldebb közbeszerzéseket is díjazták, itt minden olyan projekttel nevezhettek az önkormányzatok, amely szén-dioxid-megtakarítással jár. például középületek energiahatékonysági korszerűsítésével, világításkorszerűsítéssel vagy hatékonyabb irodai berendezések beszerzésével. A projektek rangsora a szakmai zsűri pontozása és a leghatékonyabban elköltött forintok alapján állt össze.

A szabolcsi Ajak az abszolút és kistelepülési kategóriában is nyert négy kulcsfontosságú intézményének energetikai korszerűsítésével, jutalma egy közparkfejlesztés lett. A 3700 lakosú település a beruházásnak köszönhetően évente 110 tonnával kevesebb szén-dioxiddal terheli a környezetet, miközben évi 5 millió forinttal csökkennek az önkormányzat energiakiadásai.

A 10 és 100 ezer fős települések kategóriájában Budapest XVIII. kerülete, Pestszentlőrinc-Pestszentimre lett a legjobb. A sikert a Kassa utcai Általános Iskola napelemmel és napkollektorral is kombinált komplex energetikai korszerűsítése hozta.

A nagytelepülések győztese Budapest III. kerülete, Óbuda-Békásmegyer lett a Pais Dezső utcai Általános Iskola felújításával.

A verseny a nemzetközi Green-Proca (Green Public Procurement – Zöld Közbeszerzés) projekt része, így a kategórianyertesek automatikusan jutnak tovább a nemzetközi mezőnybe.

A díjazott projektek jelentőségéről  Király Zsuzsanna, az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ szakértője elmondta, az önkormányzat a településen élők számára mindig példaértékű. „Ha a példa jó, akkor rengeteg plusz hozadéka van a gazdaság fejlődésétől a lakosság környezeti elköteleződésén át a közösség megtartóerejéig.” Hozzátette, egyre több olyan települési szintű döntéssel találkoznak, amelyek a fenntartható energiagazdálkodást szolgálják. „A versenyen való részvétel már önmagában jó példa, minden versenyző település okkal büszke az eredményeire.”

(energiaklub.hu)

Energetikanapenergia