2024.06.19, Szerda

A Csongrád megyei Pitvaros önkormányzata a napokban kapta meg havi villanyszámláját, miszerint intézményei után összesen 22 ezer 157 forintot kell fizetnie. A település ellátását napenergia biztosítja, az ehhez kapcsolódó beruházás előtt az önkormányzatnak tizenegyszer ennyit kellett fizetnie. „Már csak a védőnői szolgálat épülete és a piactér után fizetünk villanyszámlát” – mondta Radó Tibor, az 1392 fős település polgármestere.

Pitvaroson nemrég még tizenegyszer több volt a havi villanyszámla. A drasztikus csökkenés a napelemes fejlesztéseknek köszönhető: a nap energiáját használják az óvodában, a napközi konyháján, a fogorvosi rendelőben, a polgármesteri hivatalban és a művelődési házban is.

A beruházásokat pályázati forrásból valósították meg. A közel 63 milliós fejlesztéshez az önkormányzatnak összességében 6,5 milliós önerőt kellett állnia. A havi mintegy 220 ezer forintos megtakarítás egy év alatt 2 millió 640 ezer forintot jelent, így a beruházás az önkormányzat szempontjából mindössze két és fél év alatt megtérül.

„Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen az elmúlt 12 év napsütéses óráinak átlagát figyelembe véve Magyarországon a Szeged–Békéscsaba vonal a nyerő. Pitvaros pedig félúton van” – nyilatkozta a polgármester. Radó Tibor hozzátette, ismeretei szerint három vállalkozás is azt tervezi, hogy napelemparkot létesít a településen.

(alternativenergia.hu)

(fotó: pitvaros.hu)

EnergetikanapenergianapenergiaPitvaros