2024.07.17, Szerda

Az építőipar termelési volumene 2015. decemberben 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Szezonálisan és munkanappal kiigazított index alapján 2,3 százalékkal emelkedett novemberhez viszonyítva. Decemberben a megkötött új szerződések volumene 18,3 százalékkal bővült - közölte a KSH az MTI-vel.

Az építőipar termelése 2015-ben az év egészét tekintve 3,0 százalékkal bővült 2014-hez képest. Az építőipari termelői árak átlagosan 2,5 százalékkal voltak magasabbak tavaly a megelőző évinél.    

Tavaly az építőipari termelés mindkét építményfőcsoportban emelkedett, az épületek építése 4,8, az egyéb építményeké 1,6 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest.    

Tavaly decemberben mindkét építményfőcsoport termelésének volumene nőtt: az épületeké 3,8, az egyéb építményeké 13,6 százalékkal. Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 3,1, az egyéb építményeké 16,7 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelési volumene 5,5 százalékkal nőtt.    

Decemberben a megkötött új szerződések volumene 18,3 százalékkal bővült, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 28,1, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 12,2 százalékkal. Az épületekre kötött új szerződések volumenének növekedését sportlétesítményekre, oktatási, illetve ipari épületekre kötött nagy értékű szerződések adták. Az új szerződések elmúlt négy havi növekedése ellenére az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene továbbra is elmaradt az egy évvel korábbitól, december végén 48,0 százalékkal. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 35,9 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 69,1 százalékkal kisebb volt - közölte a KSH.  

A tavalyi év egészét tekintve az egyéb építmények építése az év első felében jelentősen nőtt, az utolsó hónapokban viszont elmaradt az egy évvel korábbitól - elsősorban az út- és vasútépítések voltak alacsonyabbak a korábbi magas bázisnál. 2015-ben az építőipari vállalkozások 7,3 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2014-ben. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 5,6 százalékkal nőtt, az egyéb építményekre kötötteké 15,2 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

(mti)

Galéria

Iparági híreképítőipar