2024.04.17, Szerda

Egy évvel a Dagály Úszókomplexum alapkőletétele után sajtóbejárást tartottak a 2017-es vizes vb központi helyszínén. Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint az épület teljesen szerkezetkész, az építkezés a félidejénél tart. A Market az első évben rögzített fotói alapján egy timelaps videót készített, ami a kezdetektől mutatja be az épület születését közel 3 percbe sűrítve.

 

Napi 24 órában épül a vb fő helyszíne

A kivitelezés részleteiről Fürjes Balázs, a beruházásért felelős kormánybiztos tartott beszámolót a leendő úszópalota versenymedencéje mellett. Emlékeztetett rá, hogy a mexikói Guadalajara tavalyi visszalépése után Magyarországnak alig maradt ideje a felkészülésre: „A vb első világcsúcsa a parton születik.”

Fürjes Balázs, kormánybiztos (fotó: magyarepito.hu)

Ennek megfelelően a kivitelező Market Építő Zrt.-nek feszített tempóban mindössze két év alatt kell elkészülnie a munkával, ami rekordidőnek számít. Scheer Sándor, a cég vezérigazgatója a magyarepitok.hu-nak nyilatkozva elmondta, egy ilyen jellegű beruházás tervezéssel együtt normál körülmények között akár öt-hét évig is eltarthat, miután csak az előkészítése másfél-két év bármelyik országban. A magyar tulajdonban levő cég napi 24 órában dolgozva eddig maximálisan megfelelt a követelményeknek, és minden jel arra utal, hogy a jövő márciusi határidőig befejezi a beruházást.

 

A vb után lebontják, az olimpiára újra felépülhet

A kormánybiztos számokkal érzékeltette a komplexumba átmenetileg 18 ezres (állandó jelleggel 5 ezres) lelátót, illetve két 50 méteres medencét, egy ugrómedencét és egy 12 méteres tanmedencét felépítő projekt méreteit.

  • Az alapozásnál 12 ezer köbméter földet mozgattak meg,
  • az épületet mintegy 2400 darab 16 tonnás cölöp tartja, ezeket 13 méter mélyre fúrták le,
  • az épület összterülete 28 ezer négyzetméter, magassága 50 méter, nagysága 10 darab tízemeletes épülettel egyezik meg,
  • a februárban felkerült tetőszerkezet egy Szabadság-hídnyi acélt tartalmaz,
  • emellett beépítettek 15 versenymedencényi betont, és további két Lánchídnyi acélt,
  • továbbá elektromos vezetékből a Budapest-Belgrád távolságot lefedő mennyiséget.Fürjes Balázs külön kitért rá, hogy a vb után elbontandó ideiglenes lelátók 100 százalékban újrahasznosíthatóak. Alkalmasak két P+R parkoló létesítésére, a tetőburkolatukat pedig más épületek hő- és vízszigetelésére lehet majd használni, akár környék óvodáiban, iskoláiban is. A megszűnő lelátók vizes blokkjai a bontás után közterületi mosdók lehetnek.

A magyar olimpiai pályázat sikeressége esetén a Dagály Úszóaréna a vizes események helyszíne lesz a 2024-es olimpián, miután a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) a tervek alapján elfogadta az épületet helyszínként. Az ideiglenes lelátók ez esetben visszaépíthetőek a jelenlegi alapokra.

 

Politikai egység segítette a gyors reagálást

Fürjes Balázs beszédében a beruházáshoz szükséges összefogás fontosságára is kitért. Hangsúlyozta, hogy a hétfői bejáráson szintén megjelent két politikussal, Tarlós István főpolgármesterrel és Angyalföld szocialista polgármesterével, Tóth Józseffel napi szinten szorosan együttműködnek. Ráadásul a Parlament 97 százalékos többséggel fogadta el a beruházást felgyorsító Dagály-törvényt.

Tóth József, Fürjes Balázs, Tarlós István és Scheer Sándor (fotó: magyarepitok.hu)

A kormánybiztos kiemelte, a Dagály Úszókomplexum forintra pontosan betartja a költségkeretet a megjelent sajtóhírekkel ellentétben. „Természetesen lehet bűvészkedni a számokkal, a főváros és Angyalföld összes fejlesztését ide lehet számolni, de amit az elején az uszodára szántunk, az egy fillérrel nem emelkedik” – tette hozzá Fürjes Balázs.

 

Dagály-strandfürdő: idén még használhatják, 2018-ban megújulva újra kinyit

A komplexum melletti Dagály-fürdőről elmondta, a bezárását sikerült eltolniuk az idei szezon végéig, a vb évében viszont zárva kell tartaniuk. Ugyanakkor a vizes vb után, 2018-ban felújított és kibővített formájában kapja vissza a közönség. Emellett az új komplexumot is bárki használhatja majd, továbbá tanuszoda lesz a gyermekeknek és edzőbázis a hazai úszó- és vízilabdasportnak.Ahogy a korábbi beszámolókon, úgy a keddi a sajtóeseményen is elhangzott, a beruházás egy komplex városfejlesztési program része: a környező utak is megújulnak, rendezik a környezetet, gyalogossétány épül a Forgách utcai metrómegállótól az úszóarénáig, valamint a Kossuth tér és a Dagály között, ráadásul a tömegközlekedés is egyszerűsödik. Elkészült egy új árvízvédelmi gát is, amely egy kilométer hosszan védi a városnak ezt a szakaszát.

(forrás és fotók: magyarepitok.hu)

Galéria

Market Építő Zrt.Aktuálisvizes vb 2017Duna Aréna