2024.05.29, Szerda

A kormány januárban két új rendeletet ígért a használt és az új lakásokra vonatkozó családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) részleteiről, némileg megújítva az eddigi szabályozást. A várható változásokról a hétvégén három államtitkár is beszélt, Novák Katalin (EMMI), Tuzson Bence és Dömötör Csaba (mindkettő Miniszterelnöki Kabinetiroda) egyaránt megerősítette, hogy a héten kihirdetik a két új rendeletet. Novák Katalin úgy nyilatkozott, korábban sokféle szabály vonatkozott a támogatásokra, a kormány áttekinti a tapasztalatokat, és a rendeletekkel arra törekszik, hogy megszüntesse a rendszer bonyolultságát. Kimondott cél, hogy minden magyar család a lehető legolcsóbban saját lakáshoz jusson.

Összegyűjtöttük a három politikus nyilatkozataiból kiderült infókat a változásokról.

 • A CSOK szabályai elsősorban a használt lakásokkal összefüggésben változnak, mivel tavaly az igénylők jelentős többsége ehhez vette igénybe.
 • Egyszerűsödnek a használt lakásokra vonatkozó feltételek, számos esetben növekednek a támogatási összegek.
 • Korábban a használt lakásoknál az ingatlan méretétől is függött a támogatás mértéke, ezt most az újépítésűekhez hasonlóan már csak a gyerekszám határozza meg, ugyanakkor az igénybevételhez meghatároznak egy minimális lakásméretet. Egy gyereknél 40, kettőnél 50, háromnál 60, négynél pedig 70 négyzetméteresnek kell lennie legalább az ingatlannak. A támogatás egységesen egy gyermeknél 600 ezer, kettőnél 1 millió 430 ezer, háromnál 2,2, négynél pedig 2,75 millió forint lesz.
 • A használt lakásoknál megszűnik a négyzetméterenkénti 350 ezer forintos értékplafon is. Korábban a szabályozás csak úgy engedte a CSOK felvételét használt lakásokra, ha a vételár 350 ezer forint alatt maradt négyzetméterenként.
 • A használt ingatlanok vásárlásánál 35 millió forint az értékhatár maximuma.
 • Eltörlik a regionális különbségeket a rendszerben.
 • Használt lakás vásárlásához a közfoglalkoztatottak is igénybe tudják venni a támogatást.
 • A korábbi igénylők másik lakásba költözve igénybe vehetik a támogatás azon részét, amelyet korábban nem tudtak lehívni.
 • A belvárosi környezetben a tetőtér ráépítésnél is az új lakásokra vonatkozó kedvezményeket lehet majd igénybe venni.    
 • A döntések visszamenőleges hatállyal, a már benyújtott kérelmekre is érvényesek lesznek.
 • A kormány álláspontja az, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt is önrésznek kell tekinteni, ez összhangban van a Magyar Nemzeti Bank állásfoglalásával is, ezért az igénylőknek érdemes tájékozódniuk, mely pénzintézetek járnak el így. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Takarékbank például eszerint jár el.

A kormány által készíttetett friss felmérésből az derült ki, a magyarok 90 százaléka támogatja, hogy a három gyermeket nevelő családok tízmillió forintos támogatást kapjanak otthonteremtésre új lakás esetén. A megkérdezettek négyötöde szerint pedig a program a fiataloknak lehetőséget ad lakhatási körülményeik javítására. A nem hivatalos januári adatok alapján a várakozásoknak megfelelően több az új lakásra vonatkozó igénylés.

(mti, magyarepitok.hu)

Iparági hírekCSOKingatlanfejlesztés