2024.04.20, Szombat
A modern ipari forradalom hatásait elemezték nemzetközi szakértők Budapesten a Projektmenedzsment Fórumon
Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

A modern ipari forradalom hatásait elemezték nemzetközi szakértők Budapesten a Projektmenedzsment Fórumon

magyarepitok.hu

2018.09.25. 09:25 - Szabó Ákos

Az Óbuda Group társszervezésében megtartott PM 4.0 – Technológia & Jövő konferencián többek között mesterséges intelligencia és a big data építőiparban betöltött szerepéről is szó esett.

Hirdetés

Immár negyedszer tartotta meg az ágazat vezető szereplőjeként ismert Óbuda Group és a Magyar Projektmenedzsment Szövetség (PMSZ) közös szakmai rendezvényét, a Projektmenedzsment Fórumot. A 2018-ban a „PM 4.0 Technológia & Jövő” tárgyában megrendezett, nemzetközi előadókat is megszólaltató esemény egyik központi témaköre az Ipar 4.0-ként is ismert új informatikai és ipari forradalom volt.

 

Kálmán Péter, az Óbuda-Újlak Zrt. vezérigazgatója (A képre kattintva galéria nyílik.)

Erre is utalt a rendezvényt megnyitó beszédében Kálmán Péter, az Óbuda-Újlak Zrt. vezérigazgatója, akinek szavaiból kiderült: az Ipar 4.0 projektmenedzsmentet érintő hatásain és a nemzetközi és a hazai szakemberek találkozásán volt az esemény fókusza. A vállalatvezető kifejtette: ez a forradalmi digitális, kommunikációs és technológiai fejlődés már most is fontos szerepet játszik a szakmában és annak jövőjére is biztosan nagy hatással lesz.

 

Innovatív válaszokat kell adni a kihívásokra

 

 

Kálmán Péter hangsúlyozta, hogy a folyamat eredményeként átalakul az ingatlanszektor és az építőipar is. Ezeknek az ágazatoknak is fejlődnie kell a kihívásokra innovatív válaszokat nyújtva:

„…ahogyan az emberek kommunikációs, fogyasztói és egyéb szokásai megváltoznak, újfajta lakások, munkahelyek jönnek létre, és ezzel együtt új típusú ingatlanokat kell építeni”

– derült ki szavaiból.

 

 

Ehhez a feladathoz pedig olyan szintén újfajta tervezési, illetve projektmenedzsment módszereket kell alkalmazni, melyekkel a különböző specialisták munkáit, illetve az azok során felmerülő bonyolult folyamatokat is össze lehet hangolni – fejtette ki.

„A konferencia előadásai a jövő útjaira irányítják a figyelmünket, ehhez méltóan pedig az előadók is a szakma legjobbjai témaköreikben”

– zárta beszédét a vezérigazgató, aki egyben meg is köszönte a meghívottaknak a részvételt.

 

Hatalmas mennyiségű adattal dolgoznak

Cserna József, a PMSZ elnöke kifejtette: a rendezvényen idén is be szeretnék mutatni a szakmabelieknek, hogy a világ milyen új technológiáira és fejleményeire érdemes figyelni.

„A negyedik ipari forradalom kellős közepén vagyunk, óriási mértékben megnőtt az a komplexitás, amit kezelnünk kell”

– emelte ki. Rámutatott az automatizálás előretörésére és ennek a folyamatnak a munkahelyekre gyakorolt hatásaira is, példaként említve az önvezető autókat és a mesterséges intelligencia általános fejlődését.

 

Cserna József, a Magyar Projektmenedzsment Szövetség (PMSZ) elnöke

Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy hatalmas mennyiségű adat keletkezik a gazdaságban és a közelmúltban ez a folyamat exponenciális mértékben felgyorsult: az utóbbi két évben gyűjtötték be az így felhasználható adatok 90 százalékát – derült ki szavaiból.

Ezt az adatmennyiséget mesterséges intelligencia használata nélkül nem lehet feldolgozni – mutatott rá a big data jelentőségére a szakember.

 

A 3D-s nyomtatás új fejezetet nyithat

Cserna József ezt követően a 3D-s nyomtatók egyre növekvő jelentőségére is kitért.

„Akár házakat is lehet nyomtatni a negyedik ipari forradalom technológiái segítségével”

– mondta el.

A szakember arra is konkrét példát hozott, hogy ezek a technológiák már használatban is vannak: egy 30 emeletes kínai hotelt mutatott be, melyet előregyártott elemekből 15 nap alatt építettek fel.

 

 

A PMSZ vezetője mindazonáltal az automatizálódó világban is derűlátó volt a projektmenedzseri szakma jövőjével kapcsolatban: elmondta, hogy az ipar 4.0 világában olyan képeségekre lesz egyre nagyobb igény, mint a kritikus gondolkodás, a komplex problémák megoldása, vagy az emberi kapcsolatok megfelelő kezelése.

„A jó projektmenedzserek olyan tulajdonságai, mint a döntésképesség, vagy a magas érzelmi intelligencia fontosak maradnak a jövőben is”

– fejtette ki.

Cserna József emellett arra is felhívta a résztvevők figyelmét, hogy kiemelkedő projektjeikkel pályázzanak az Év Projektmenedzsere díjra, melyet Varga Mihály pénzügyminiszter fővédnökségével immár 18. alkalommal fognak átadni.

 

 

A belvárosi Budapest Music Centerben megrendezett konferencián felszólalt

  • Ilya Nikitin, a Morgan Stanley igazgatója,
  • Christoph Augustin, az ECE Projektmanagement nemzetközi ügyvezető igazgatója,
  • Philipp Späth, a Drees & Sommer autóipari üzletág vezetője, partnere és ügyvezető igazgatója,
  • Üveges Zoltán, az Artrea Consulting Kft. ügyvezetője,
  • valamint Dr. Bakonyi Dániel, a BME Épületszerkezeti Tanszékének tudományos munkatársa is.

Az előadásokban érintett fő témakörök többek között az alábbiak voltak:

  • Hogyan szabja át a technológiai fejlődés az ingatlanpiacot?
  • Mik a bevásárlóközpontok építésének új trendjei és jövője?
  • Hogyan alkalmazzuk hatékonyan a lean designt?
  • Hogyan formálják át az épületeket az épületvillamosságban megjelenő új technológiák?
  • Milyen lehetőségei vannak és mikor érdemes épületfizikai szimulációkat használni?

A rendezvény további képei megtalálhatóak a https://obudagroup.hu/konferencia/ elérhetőségen.

Galéria

Óbuda GroupIparági hírekkonferenciaiparági elemzésprojektmenedzsment

Hírlevél

Hirdetés