2024.03.29, Péntek
ÉVOSZ: Több figyelmet kell a munkavédelemre fordítani!
Fotó: Bernát Benjamin/magyarepitok.hu

ÉVOSZ: Több figyelmet kell a munkavédelemre fordítani!

magyarepitok.hu

2019.02.28. 13:20 - Gyöngyösi Klaudia

A szövetség a munkaerő megfelelő képzésére és a jogszabályok módosítására fektetné a hangsúlyt.

Hirdetés

Részletesen ismertette terveit és eredményeit az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a folyamatosan zajló Munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése az építőiparban programmal kapcsolatban.

„Az elmúlt két évben 50%-kal megnőtt az építőipar teljesítménye. Mindemellett 80.000 új munkavállaló került a szakmába, akiknek nagy része korábban nem dolgozott még a területen” – fejtette ki szerda délelőtt Koji László ÉVOSZ elnök. Ennek következtében megemelkedett a munkahelyi balesetek száma is, hiszen ezek a dolgozók nem feltétlenül részesültek megfelelő képzésben – tette hozzá.

Az elnök aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a munkáltatók és a munkavállalók továbbra sem fordítanak elég figyelmet a munkavédelmi és a munkaegészségügyi továbbképzésekre.

Ennek megfelelően az ÉVOSZ javasolta, hogy a középvezetők fokozott figyelmet fordítsanak erre a jövőben.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A megfelelő eredmény érdekében jogszabálymódosításra is szükség lehet

Az országos szakszövetség szeretné elérni, hogy kormányzati ellenőrzés szempontjából is kiemelt terület legyen a munkavédelem az építőipar területén.

„A jogszabályoknak el kell ismernie és lehetővé kell tennie a képzések működését, ezért az ÉVOSZ több helyen jogszabálymódosítást igyekszik kezdeményezni” - nyilatkozta az elnök. Ezzel a szervezet a jogszabályokat aktualizálná, illetve pontosítaná, a munkavédelmi képzések tananyagát pedig modernizálná és hatékonyabbá tenné – fejtette ki.

A sajtótájékoztatón hangsúlyozták: a szakszövetség reméli, hogy egyre több munkáltató felismeri a munkavédelem irányításának jelentőségét, mivel ha ez megvalósul, az hozzájárulhat a cégek fejlődéséhez is. A balesetvédelmi program keretében létrehozták a nincsbaleset.hu oldalt, melynek felületen bárki felteheti a kérdéseit és szakszerű választ fog kapni.

Galéria

ÉVOSZIparági hírekGINOP

Hírlevél

Hirdetés