2021.02.28, Vasárnap
Nemzetközi tapasztalatait hazai környezetbe ültette a Sika

Nemzetközi tapasztalatait hazai környezetbe ültette a Sika

2019.05.29. 09:00

Az M6-os autópálya és a bátaapáti alagút is lőttbeton technológiával készült.

Olyan különleges szerkezetek, amelyek egy alagútépítésben előfordulnak, kiemelt figyelmet követelnek meg. Magyarországon és a világban a Sika egyedülálló referenciákkal rendelkezik ezek megvalósításában. Az alagútépítés lőtt-, transzport-, és előregyártott betonjai nem nélkülözhetik a Sika termékeit.


Technológia és koncepció lőttbetonra

Flexibilitási, gyorsasági és gazdasági okoknál fogva a lőttbeton fontossága folyamatosan nőtt az elmúlt évtizedekben, különösen az alagútépítésben.
A beton kiegészítő anyagok és adalékszerek új fejlesztései, a korszerű cementek és felhasználási módszerek olyan innovatív új eljárásokhoz vezetnek, amelyekkel a lőttbetont olyan nedves lőtt eljárással lehet gyártani, amely megfelel a legmagasabb minőségi és tartóssági elvárásoknak is. Ez a lehetőség világszerte nincs még kihasználva, hiszen a lőttbetont leginkább az ideiglenes beton megtámasztásként használják, amely csak alacsony minőségi követelményeknek kell, hogy megfeleljen.


Sika lőttbeton rendszer

A Sika az alagút építés során a vágathajtástól kezdve az elkészült útburkolat és belső héj felületkezeléseivel bezárólag a legmagasabb minőségben tudja biztosítani a megoldásokat. Így tehát elmondhatjuk, hogy a Sika az alagút építésnél az első kapavágástól az utolsó simításokig rendelkezik anyagokkal. A Sika a lőttbetonok terén a projektek során a legteljesebb nedves eljárású lőttbeton know-how-t fejlesztette ki, mely a felhasználási területek széles skáláját teszi lehetővé.


A lőttbeton követelményei: ökológia és gazdaságosság

A múltban történt sok komoly baleset azt mutatja, hogy az építkezések munkakörülményei különleges figyelmet igényelnek. A porképződést csökkenteni kell és a korrozív, toxikus vegyi anyagokkal való érintkezés kockázatát minimalizálni kell. A nedves eljárás során a porterhelés sokkal alacsonyabb, mint a száraz eljárású lőttbeton esetében. Az alacsony pH-értékű nem mérgező, alkáli mentes kötésgyorsítók csökkentik az emberi és környezeti kockázatokat a kezelés, a tárolás és a használat során. A keletkező permet nem tartalmaz korrozív aerosolokat, így elkerülhető a bőr-, nyálkahártya- és szemkárosodás.

A lövési kapacitás az a fő tényező, amely befolyásolja a nedves lövési eljárás gazdaságosságát. Alkalmazástól függően akár 30 m³/órát is el lehet érni. Ahhoz, hogy minél magasabb mennyiséget érjünk el, fontos megtalálni a lőttbeton legoptimálisabb összetételét, rétegvastagságát és jól kell megválasztani a kötésgyorsító típusát és mennyiségét is. 
A friss betonnak könnyen pumpálhatónak kell lennie. Speciális adalékszerek segítenek megelőzni a keverék szétosztályozódását és csökkenteni a pumpa nyomását.

A visszahullás mennyisége döntő költségtényező. Ráadásul a visszahullott anyag felrakodása, szállítása és lerakodása, valamint a visszahullásból adódó többlet anyagfelhasználás mind többletköltséget jelentenek. 

A visszahullást befolyásoló paraméterek: 
•    rétegvastagság
•    hálós vasalás
•    a talaj állapota
•    lövési távolság és szög
•    a levegő mennyisége és nyomása
•    tapadási tulajdonságok
•    korai szilárdság
•    száltípus
•    száltartalom
•    lövési folyamat


A lőttbeton követelményei: minőség és teljesítmény

Korai szilárdság

Ez előfeltétele a fej fölötti lövésnek, különösen magas előrehaladási teljesítmény esetén, ha nagy rétegvastagságot alkalmaznak vagy a vízbehatolási pontok lövése esetén. A szilárdság fejlődés menete az első néhány percben erősen befolyásolja a porképződést és a visszahullást.

Végső szilárdság

Minél alacsonyabb a keverék víz-cement tényezője, annál kisebb a cementkő porozitása. Ennek előnyös hatása van a beton legtöbb tulajdonságára, különösen a nyomószilárdságra.

Tartósság, vízzáróság

A tartósság magas vízzáróságot is jelent. A kevesebb maradó kapilláris alapvetően lényeges a magasabb vízzárósság szempontjából és a helyesen megválasztott, alacsony víz-cement tényezővel és helyes kötésidővel érhető el.


A Sika lőttbeton rendszer tagjai

  • Lőttbeton adalékszerek esetében a Sika ViscoCrete SC, kötésgyorsításhoz a Sigunit termékcsalád és szintetikus mikro (Sika Fibermesh) és makro szálak (Sika Enduro, Sika FibeForce)
  • Belső héj és betonburkolathoz Sika ViscoCrete család
  • Formaleválasztáshoz Sika Separol
  • Utókezeléshez Sika NB és Sika Antisol termékcsaládok
  • Szigeteléshez a Sika PVC alagútszigetelő termékcsaládjai alkalmazhatók, amelyre egyedülállóan 120 éves  élettartamot vállal a Sika
  • Bevonatok, tűzvédelem Sika Wallcoat rendszerek, Sika MonoTop rendszer
  • Tömítésekhez SikaFlex anyagok


Sika lőttbeton technológia az M6-os autópálya alagútjaiban

A Sika nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkezik az alagutak építésénél, például a svájci Gothard-alagútban a teljes technológia a Sika fővállalkozásában valósult meg. A világon egyedülálló módon itt a kitermelt kővel kellett megoldani a betonos munkákat. Ezeket a nemzetközi tapasztalatokat ültették át a hazai környezetbe.

A 2008-2009 közötti 2 évben - ez igen gyors kivitelezési időnek számít - az M6-os autópályán épülő 8 db alagútban is Sika termékek kerültek beépítésre. Az alagutak építésénél az alábbi anyagokat használták fel: 

  • A lőttbetonok készítéséhez több, mint 660 tonna speciális, kifejezetten lőttbetonok kivitelezésére kifejlesztett SikaViscoCrete SC-305 kombinált adalékszert
  • Belső héjhoz és az útburkolathoz további 500 tonna Sika ViscoCrete 1050 folyósító és Sika LPS A-94 légbuborékképző adalékszer került beépítésre
  • A betont egy Sika saját fejlesztésű PM 500-as betonlövő géppel lőtték fel


A bátaapáti kis- és közepes aktivitású radioaktív-hulladék lerakó

A hulladéktároló építési projekt alagútépítési munkálataiban kulcsszerepet játszott a Sika. Éveken áthúzódó projekt első részében a lejtős aknákat alakították ki, melyeken zajlik a közlekedés illetve a hulladék betárolása. A projekt előkészítése már a 2000-es évek elején zajlott, és teljes mértékben a Sika lőttbeton rendszerei kerültek alkalmazásra.

A Sika ViscoCrete SC illetve a Sigunit család termékeinek felhasználásával. A tároló kamrák és medencék szerkezeteivel szemben támasztott magas követelményszint miatt, mikroszilika - Sika Fume - alkamazására is sor került a betonösszetételekben. A jövőben várható újabb kamrák építése, a meglévők telítődésének függvényében.


További részletekért kattintson ide és töltse le a cég összefoglalóját!

KirakatSika Hungária Kft.technológiainnovációépítőipari cégek