2024.04.20, Szombat
Elsőként az építőipart hódítja meg a footgolf
Fotók: magyarfootgolf.hu és Magyar Footgolf Szövetség

Elsőként az építőipart hódítja meg a footgolf

magyarepitok.hu

2020.09.09. 18:38 - Hegedűs Gergely

A golf és a foci házasságából született sportág pénteki tornáján válogatott focisták erősítik meg az építőipari csapatokat.

Hirdetés

Hagyományteremtő rendezvényt szervez pénteken Budapesten a Magyar Footgolf Szövetség a magyar építőiparral összefogva. Az ágazat cégeinek felsővezetői Budapesten a Continental CityGolf Club óbudai pályáján méretik meg magukat a golfot a labdarúgással ötvöző sportágban.


A felhívás népszerű volt az építőiparban

Az Építők Liga 2020 nevű rendezvényről Hrutka Jánost, a Magyar Footgolf Szövetség elnökét kérdeztük. Szavaiból kiderült, a hazai szövetség ez év elején a megújulás útjára lépve egy új ötéves stratégiát alakított ki.

„A sportág népszerűsítésében fontos eszköz, pláne a jelenlegi nehezebb időszakban, az esemény alapú kommunikáció, így vetődött fel a kupa megszervezésének ötlete”

– árulta el a korábbi 24-szeres válogatott labdarúgó. A távlati cél a Bajnokok Ligája mintájára egy úgynevezett Business League kialakítása, ám ennek előszobájaként először egy-egy ágazatnak szerveznének footgolf eseményeket.

Az építőipar lesz az első ilyen ágazat, a miértre is választ kaptunk. „A szerteágazó kapcsolati és baráti háló kínálta a lehetőséget, hogy ezzel az iparággal kezdjünk. Ugyanakkor külön kiemelném Molnár György szerepvállalását, aki a Molnár Beton Kft. tulajdonosaként rengeteget segített a szegmens szereplőinek az elérésében.” Hozzáteszi, hogy nagy örömükre a felhívás népszerűnek bizonyult, és több nagy cég vezetői is jelentkeztek a kupára.


Bármely korosztály számára ideális választás

A sportág 2009-ben indult hódító útjára Hollandiából, és abban az évben meg is érkezett Magyarországra, Gelencsér Gábornak köszönhetően, aki jelenleg a Nemzetközi Footgolf Szövetség (FIFG) elnöke. Hivatalos golfpályán vagy footgolf pályán játsszák, a szabályai alapvetően a golfra épülnek.

A footgolf lényege, hogy egy futball labdát a lehető legkevesebb rúgással kell a kezdőrúgás helyéről egy félméter átmérőjű, legalább 50 méteres körzetben elhelyezett lyukba eljuttatni. 

A sportág vonzereje abban rejlik, hogy a labdarúgás népszerűségét a golf hagyományaival és eleganciájával ötvözi, ezáltal széles tömegeket mozgat meg.

A footgolf egyik fontos tulajdonsága, hogy kiváló eszköz a kapcsolatépítéshez. Nem véletlen, hogy csapatépítő céllal is szokták alkalmazni. Az elnök szavaiból kiderül, volt már rá példa, hogy építőipari cégnek szerveztek footgolf tornát. „A footgolf-játékos egy gyönyörű természeti környezetben, lényegében sétálgatva együtt tölt másfél-két órát a társaival. Azt tapasztaltuk, hogy ez közelebb hozza az embereket, lelkileg feltölti őket, és van egy pici versengés is benne. Ilyenkor akár egészen komoly üzleti témákról is viszonylag könnyen tudnak egymással beszélgetni az egy flightban haladók.” A pénteki tornára igyekeztek a szervezők minden építőipari társaságtól a felsővezetés tagjait meghívni.

A sportágról szólva Hrutka János azt is kiemeli, bármely korosztály számára ideális választás, hiszen miközben benne van a labdarúgás minden szépsége, technikai finomsága, addig a focihoz nélkülözhetetlen futás nem eleme a játéknak. 


Minden cégtől a legjobb három eredmény számít majd

Az építőipar számára szervezett Építők Ligájában összesen 65 résztvevő lesz, a viadalt a sportág szabályainak megfelelően úgynevezett „shotgun” rendszerben (vagyis egyszerre indítással), a játékosokat flight-okba sorsolva bonyolítják le. Egy ilyen flight öt főből áll, ők próbálják az adott szakaszt a legkevesebb rúgásból teljesíteni, míg egymás-, és a többi flightban induló ellen is versenyeznek.

Így összesen 15, egymással párhuzamosan futó flight-ban zajlik a torna.

A cégeket legalább három személy képviseli. „Bár a footgolf alapvetően egyéni sportág, mi szeretnénk cégenként is értékelni a teljesítményt. Ehhez minden vállalatból a három legjobb eredményt vesszük majd figyelembe.” Különösen érdekessé teszi a tornát, hogy a szerencsésebb cégek csapatait egy-egy volt válogatott focistával erősítik meg, az ő névsoruk egyelőre meglepetés.

Az Építők Liga 2020 médiatámogatója a Magyar Építők.

Iparági hírekcsapatépítőMagyar Építők

Hírlevél

Hirdetés