2024.07.13, Szombat
ÉVOSZ: az árkockázatot közösen viseljék a közbeszerzések résztvevői!
Illusztráció: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

ÉVOSZ: az árkockázatot közösen viseljék a közbeszerzések résztvevői!

mti

2022.09.08. 15:34 - Szabó Ákos

Erőteljes javaslatot tett a magyar építőipari szektort szakmai szempontból képviselő szervezet.

Hirdetés

Az építési célú közbeszerzések szabályszerű lebonyolítása érdekében országos szakmai rendezvénysorozatot indított hét állomással a Közbeszerzési Hatóság, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) - közölték a szervezők csütörtökön.

A rendezvénysorozat célja, hogy a legfrissebb információkat, jógyakorlatokat megosszák az ajánlatkérőkkel és a kivitelezőkkel, a közbeszerzésekkel foglalkozó szakemberekkel, valamint a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókkal (FAKSZ).

 

Együtt kell több folyamatosan változó tényezőre figyelnie a közbeszerzések résztvevőinek

Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a debreceni nyitórendezményen csütörtökön elmondta: a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt kell helyezni az építési közbeszerzések előkészítésére, hiszen ahogyan a gazdaság minden ágazatára, úgy az építőiparra is nagyon erősen hat a nemzetközi és hazai inflációs nyomás, a nyersanyag-, illetve a szakemberhiány.

Az ÉVOSZ kiemelt javaslata, hogy az ajánlatkérő és a nyertes ajánlatadó előre, szerződésben állapodjanak meg az árak jövőbeni változásának közös kezelésében, az árkockázat közös viselésében

- hívta fel a figyelmet Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

 

A nemzetgazdaság meghatározó része az építőipar

Tavaly több mint 2600 milliárd forint értékben bonyolítottak le építési célú közbeszerzéseket, mely a közbeszerzések teljes volumenének közel kétharmadát jelenti. Idén az első fél évben az építési beruházások értékének részaránya közel 70 százalék volt hozzávetőleg 2000 milliárd forinttal.

A szervezők Debrecen mellett Budapesten, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Székesfehérváron, illetve Zalaegerszegen is tartanak egy-egy rendezvényt.

 

Cikkünket a Közbeszerzési Hatóság által nyújtott további információk alapján szeptember 9-én 9:30-kor frissítettük.

Iparági hírekÉVOSZKözbeszerzési HatóságMagyar Mérnöki Kamaraközbeszerzésiparági hírek

Hírlevél

Hirdetés