2024.07.23, Kedd
Humoros formában mutatja be a klasszikus építkezéssel kapcsolatos hibákat a KÉSZ Csoport videója
Főkép: KÉSZ Csoport

Humoros formában mutatja be a klasszikus építkezéssel kapcsolatos hibákat a KÉSZ Csoport videója

KÉSZ Csoport

2023.07.12. 15:37 - Kolinek Nóra

A KÉSZ Csoport célja, hogy a beruházások és az építőipari vállalatok mindennapi működése során egyre fontosabb szerepet betöltő, úgynevezett BIM-módszertant mutassa be humoros és a laikusok számára is érthető formában.

Hirdetés

Ugyanazon a nyomvonalon megy a víz- és a gázvezeték? Káoszba fulladt a költségtervezés? Rosszkor érkeznek a nyílászárók? Ezek mind olyan hibák egy beruházásnál, amelyek pontos tervezéssel és a BIM-módszertan használatával elkerülhetőek. A KÉSZ Csoport Musimbe Dávid Dennis humorista segítségével mutatta be, hogyan tudja segíteni a digitalizáció az építőipart.

A filmben olyan helyzetek kerülnek elő, amelyek a digitalizáció segítségével manapság már könnyűszerrel megelőzhetőek, vagy pedig villámgyorsan kijavíthatóak.

„A BIM-módszertan (Building Information Management) egyre inkább megkerülhetetlen az építőiparban, ugyanakkor sokaknak fejtörést okoz a kezdetekben, hiszen egy nehezen megfogható, és még annál is komplexebb szemléletmódról van szó. Cégcsoporton belül régóta foglalkozunk azzal, hogy kollégáinkat edukáljuk ebben a témában, azonban nem mindennapi videónkkal szerettük volna ezt az elsőre bonyolultnak tűnő szemléletmódot rendhagyó módon a laikusok számára is érthetően, ugyanakkor szórakoztatóan bemutatni.

A videóban a BIM előtti, sok esetben nehézkesen követhető részfeladatokat, és a BIM megjelenésének köszönhető tervezhetőbb és hatékonyabb működést állítjuk szembe egymással. A szakértők számára azért szórakoztató, mert bizonyára találkoztak már a múltban hasonló helyzetekkel, a laikusok számára pedig azért, mert egy humorista szájából elhangzó ilyen jellegű bemutató még a hozzá nem értőket is megnevetteti, legalábbis bízunk benne”

– mondta Zima Tímea, a KÉSZ Csoport marketingkommunikációs vezetője.

 

A BIM hozzájárul a hatékonyság növeléséhez és segíti a hibák megelőzését

A BIM az építmények megvalósítását támogatja egy virtuális épületmodell segítségével. Tulajdonképpen szoftverek és alkalmazások sokaságáról van szó, amelyek egymásnak szolgáltatnak adatot, és képesek rendszerezetten tárolni és megjeleníteni azokat.

A BIM szemléletmód és a BIM modellek nagy előnye a hatékonyságnövelés és – többek között a videóban bemutatott − hibák megelőzésének lehetősége a tervezés, gyártás és kivitelezés előtt és közben is. A BIM-modellek valós idejű adatokat tartalmaznak, így többek között egyértelműbbek lesznek a műszaki követelmények, és kiszámíthatóbbakká válnak a költségek is. Átláthatóan és naprakészen lehet követni a beruházások aktuális státuszát.

A KÉSZ Csoport célja, hogy a BIM-módszertan hazai iparági úttörőjeként cégcsoport szinten használja ezt a metodikát, ezzel pedig lényegesen növelni tudja a versenyképességét.

Iparági hírekKÉSZ CsoportBIMdigitalizáció

Hírlevél

Hirdetés