2024.04.30, Kedd

Hirdetés

ÉVOSZ: Kínálati gazdaságra készül az építőipar 2024-ben
Illusztráció - Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

ÉVOSZ: Kínálati gazdaságra készül az építőipar 2024-ben

magyarepitok.hu

2024.03.05. 10:24 - Szabó Ákos

Alacsonyabb szerződésállomány mellett szűk esztendőt jósol az ágazati szakmai szervezet elnöke: a hatékonyság növelése mellett az Otthonfelújítási Program elindítását, illetve az MNB zöld otthonteremtési programjának újraindítását is szorgalmazza.

Hirdetés

A rendelésállományt és a cégek véleményét figyelembe véve az építőipar 2024-ben a termelés csökkenésére készül. Minden alágazatban a korábbinál alacsonyabb szinten várható a fizetőképes kereslet - hangsúlyozza Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke a szervezet március 5-i közleményében, rámutatva: az idén kevesebb állami és önkormányzati megrendelésre lehet számítani.

Hozzátette: ez egyben a magánszektornak ugyanakkor jó hír, hiszen több lesz az elérhető szabad kapacitás, ugyanis 2024. év elejétől kínálati piac jellemzi az építésgazdasági értéklánc (tervezés, kivitelezés, projektmenedzsment, épület-üzemeltetés és -fenntartás, építőanyag-gyártás, építőanyag-kereskedelem) egészét.

Az ÉVOSZ-t 2015 óta folyamatosan vezető Koji László kifejti:

jelenleg nagyságrendileg 20 ezer lakás, új építésű lakóingatlan van kivitelezés alatt, amiből 2024-ben megközelítőleg 15 ezer készülhet el a mostani szerződésekből kiindulva.

Ezzel párhuzamosan körülbelül 180 ezer lakás felújítására készül az ágazat idén, ami jelentős csökkenés. A lakásfelújítást az ÉVOSZ által is szorgalmazott Otthonfelújítási Program újraindítása erősítheti fel.

 

Több megrendelésre van szüksége az építőiparnak

Hangsúlyos elem volt a tájékoztatásban: jelenleg 23,5%-kal alacsonyabb az építőipar rendelésállománya, mint egy évvel ezelőtt. A rendelésállomány egy része ráadásul nem ebben az évben, hanem a későbbi években valósul meg. Az ágazat foglalkoztatotti létszáma 2024-ben várhatóan tovább fog csökkenni.

A várható teljesítmény okait az építőipar vezető képviselője a előző, kihiívásokkal teli év után 2024-ban is aktuális komoly nehézségeknek tudja be. Felsorolja:

  • a magas hitelkamatok helyenként ellehetetlenítik a piaci helyzetet,
  • lassú az MNB alapkamat csökkentési politikája,
  • illetve a képzett munkaerő hiánya
  • és az alapanyagok áremelkedése szintén mérsékli az ágazat teljesítményét

Ez utóbbiról leírja: az építőanyagok árainál 2024. év első felében stagnálást vár, 2024. év második felétől enyhe árnövekedést. 

Azoknál az építőipari anyagoknál lehet számottevőbb áremelkedés, amelyek előállításához az átlagosnál nagyobb energiafelhasználásra és import alapanyagokra van szükség; ez utóbbi körben az euro/forint árfolyamváltozás is befolyásoló tényező.

 

Az ágazatnak fontos a mérnökök és a szakmunkások megőrzése - egy nemzetközi versenyben is

A munkaerőpiacra áttérve kifejti: 2022 végéig azt elsődlegesen az extenzív, a létszámtöbblettel történő munkavégzés jellemezte. A járvány időszaka csaknem két éve visszafogja a foglalkoztatási hatékonyság növekedését, a foglalkoztatás extenzív bővítési lehetőségei kerültek előtérbe, ami csak részleges megoldást jelentett a megfelelő építőipari kapacitás rendelkezésre állásához. A kevesebb munka számos vállalkozásnál a segédmunkási létszám csökkenésével járhat. A szakmunkásokat és mérnököket a vállalkozások szeretnék megtartani.

Itt még kitér arra: az építőipari munkaerőpiacot 2023-ban is erősen sújtotta a 2008-2014. évek intenzív munkaerő elvándorlása, a munkaerő elöregedése és a generációváltás nehézségei, az iskolarendszerből kikerülő szakemberek alacsony száma. 2022-2024. években várhatóan a szakmából nyugdíjba vonulók száma meghaladja az építőipari munkaerőpiacra belépők számát mintegy 20 ezer fővel.

A munkaerőpiacot továbbra is jellemezni fogja a keletről nyugati irányba történő munkaerőáramlás. Bővülhet a külföldi vendégmunkások száma, ahol elsősorban a szakképzett munkaerőre kell a hangsúlyt helyezni. Az építési ágazatban a nemzetközi munkaerőpiacon kell versenyben lenni a képzett munkaerőért – mutat rá.

A 2024. évben várható erősebb piaci versenybe unión kívüli székhelyű vállalkozások is bekapcsolódnak, ami miatt a verseny tisztasága a jelenleginél nagyobb piaci ellenőrzést igényel az ÉVOSZ szerint.

 

A zöld otthonteremtés a megoldások eszköze is lehet

A lakásépítés területén kiemelten fontos lenne az MNB zöld otthonteremtési programjának újraindítása, mely a magasabb inflációs környezetben is kedvező kamatozású hitellel segíti a lakásépítést. 2024. július 1-től csak a magasabb energetikai elvárásoknak megfelelő lakóingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt. E jogszabályi megfelelés miatt még energiatakarékosabbak lesznek az átadásra kerülő lakóingatlanok.

 

Növelni kell a hatékonyságot

2024 legnagyobb kihívása az egész építésgazdasági értéklánc szereplői számára a hatékonyság javítása. Ennek első eleme a működésben és a projektek megvalósításában is a költségcsökkentés, a képzés, a munkaerő kiváltásának módozatai.

A fenntarthatóság, a zöld építés, a digitalizáció és a technológiai korszerűsítés a keresletkorlátos piaci körülmények között nagy kihívás elé állítja az ágazatban vállalkozókat – zárja végül az ÉVOSZ elnöke elemzését.

Iparági hírekÉVOSZiparági elemzés

Hírlevél

Hirdetés