2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Munkavállalói elvárássá válik az egészséges levegőjű munkakörnyezet
Fotók: Lindab

Munkavállalói elvárássá válik az egészséges levegőjű munkakörnyezet

magyarepitok.hu

2024.03.27. 08:05 - Sándor Csilla

A munkahelyek levegőminősége egyre inkább fókuszba kerül az ingatlanfejlesztések során. Az egészséges levegőjű munkakörnyezet hatással van a komfortérzetre, a koncentrációra és ezáltal a teljesítményre is.

Hirdetés

Időnk nagy részét beltérben töltjük, munkahelyen, a gyermekeink iskolában, óvodában. A beltéri levegő minősége épületeinkben tehát kiemelten fontos az egészségünk, komfortérzetünk és teljesítményünk szempontjából.

A jó minőségű beltéri levegő hiánya betegségek kialakulását is okozhatja.

Ezt a témát járta körül az Építőipar 2024 Portfolio konferencián egy panelbeszélgetés keretében Csipszer Zoltán, a Lindab Kft. Légtechnika üzletágának vezetője és Várnai Máriusz, a CBRE Key Account Managere, valamint Lukács Zsolt, az Erste Alapkezelő Zrt. ingatlanvagyon-kezelési igazgatója.
 


A beszélgetés moderátora Kurucz Regina, a WELL AP&Faculty fenntarthatósági tanácsadója és a Rewell Consulting ügyvezető igazgatója beszélgetőpartnereivel arra világított rá, hogy megjelent a munkavállalók részéről az igény, hogy egészséges levegőjű munkakörnyezetükben dolgozzanak. Ez feladatot ró az irodaházak tulajdonosaira, fejlesztőre és az ingatlankezelőre is. Egyre több munkáltató figyel oda erre a tényezőre.

Megbetegedéseket okozhat az egészségtelen munkakörnyezet

A nem megfelelő minőségű beltéri levegő, illetve az apró pollenek okozhatják azokat a hatásokat, amikre az emberi test reagál, például szemviszketéssel, koncentrációhiánnyal.

Egyre jelentősebb a szakirodalma az úgynevezett SBS szindrómának, amelyet magyarul leginkább a ’beteg épület szindrómaként’ írhatunk le, és amely a zárt térben lévő rossz levegőminőség miatt jelentkezik.

Ennek tünetei, többek között a fejfájás, szem- vagy bőrviszketés, fáradtság, koncentrációs problémák, melyek jellemzően akkor jelentkeznek, ha az adott épületben tartózkodik valaki, majd a távozást követően megszűnnek. Így kiemelt jelentősége van a beltéri komfortnak és levegőminőségnek mind a munkahelyek, mind pedig az otthonaink tekintetében.

Igényvezérelt megoldások

Az irodai munkakörnyezetet alapvetően meghatározza a világítás, a zajhatások és a klíma is. A belterek szellőztetése, a megfelelő hőmérséklet, levegőmennyiség és páratartalom biztosítása mellett a légtisztításra – különösen a Covid járvány után – figyelmet kell fordítani.

Csipszer Zoltán, a Lindab Kft. a Légtechnika üzletág vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a napi tevékenységeink egyre nagyobb hányadát beltérben végezzük. Legyen szó munkavégzésről, pihenésről vagy éppen sportolásról. Emiatt a különböző helyiségek levegőminősége és az egészséges levegő biztosítása lényeges szemponttá vált. Ennek az alapvető igénynek a kielégítése, különösen nagyvárosi környezetben a hagyományos szellőztetési módszerekkel, a kitárt ablakokkal az egyre növekvő légszennyezettség mellett már nem megoldható.

 

 

Egy nap alatt – tette hozzá az üzletágvezető – átlagosan 20 kg levegőt fogyasztunk el. Az igényekhez igazodva a légtisztító technológiák nagy ütemben fejlődnek, így az irodaházakban lehetséges az egészséges levegő biztosítása költséghatékony eszközökkel. A Lindab szellőztetőrendszerei között például már megtalálhatóak olyan igényvezérelt, ennek köszönhetően energiahatékony megoldások, amelyek a jelenlét érzékelők beépítésével szabályozzák a helyiségekbe befújt levegő mennyiségét, hőmérsékletét, páratartalmát.

Iparági hírekLindablégtechnikaegészséges levegőbeltéri levegő minőségeirodaházingatlanfejlesztésegészséges munkakörnyezet

Hírlevél

Hirdetés