2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Újabb díját ünnepelte a legmagasabb hazai épület
Fotó: magyarepitok.hu/Varga-Fekete Dániel

Újabb díját ünnepelte a legmagasabb hazai épület

magyarepitok.hu

2024.03.28. 13:45 - Sándor Csilla

Nívódíj táblát avattak a Market Zrt. kivitelezésében megépült Mol Campus épületén.

Hirdetés

Ünnepség keretében leleplezték a bronztáblát, amely megörökíti, hogy középület és irodaház kategóriában 2023-ban a Mol Campusnak ítélték oda az Építőipari Nívódíjat.
 


Market Építő Zrt. generálkivitelezésében megépült 143 méter magas toronyépületet 2022 decemberében adták át. A létesítmény a felszín alatt 4 szinttel, a felszín felett 28 irodaszinttel teljesen egyedi térformálással épült meg. A kivitelezést portálunk nyomon követte.  Az épület számos díjat nyert, köztük az ÉVOSZ építőipari szakmai díját is.

„Építészeti remekmű, technológia és innováció” – ezt jelenti számunkra a Mol Campus – mondta köszöntőjében Varga Péter, a beruházó Mol Campus Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy az épület újszerű megoldásaival szimbolizálja a Mol múltját és a jövőjét. Beszédében unikálisnak nevezte a projektet, mivel az úgy valósult meg, ahogy azt megtervezték.

A megvalósítás során nem kellett túllépni sem az időbeli, sem a pénz, sem az erőforrásbeli kereteket.

Óriási alkotás

Bő két évtizedes szakmai karrierjének kiemelkedő alkotásaként jellemezte a projektet Wolf András. A Market Építő Zrt. vezérigazgató-helyettese köszöntőjében a partnerséget és példaértékű együttműködést emelte ki, ami jellemezte a Mol Campus építését. A sikerhez szükség volt a beruházó, a tervezők, a kivitelezők és a projekt ellenőreinek magas minőség melletti elkötelezettségére. Wolf András köszönetet mondott a Market Csoport leányvállalatainak, a beszállítóknak és az alvállalkozóknak is, akik, ahogy fogalmazott „óriásit alkottak a projekt megvalósításában”.
 


„Nem volt könnyű dolgunk, amikor a koncepciótervekből kiviteli terveket kellett készíteni” – kezdte köszöntőjét Fekete Antal. A Finta és Társai Építész Stúdió vezető tervező építésze hozzátette, számtalan problémára újszerű megoldást találtak a projekt során. Ennek pozitív hozadéka, hogy a tervezők a jövőben szabadabban szárnyalhatnak majd. Úgy vélekedett:

a Mol Campus úttörő, kísérletező épület, ami megépülésével betöltötte ezt a szerepét, hiszen egy ágazat technikai haladását és fejlődését szolgálja.

Az építési hulladék 98 százalékát újrahasznosították

Fenntarthatósági tanácsadói és minősítő feladatokat végző Óbuda Group képviseletében Herényi Barnabás arról beszélt, hogy egy évvel ezelőtt a Mol Campus Magyarországon egyedülállóan, sikeresen megszerezte mind a LEED Platinum, mind a BREAM Excellent zöldépület minősítést. A szakember beszédében kitért arra, hogy az építkezés során keletkező hulladék 98 százalékát sikerült úgy előkészíteni, hogy azt újrahasznosíthatták. A napelemparkkal, a talajszondás hőszivattyúk telepítésével megújuló energia támogatja az épület mindennapi működését. Herényi Barnabás hozzáfűzte, a Mol példát mutatott a piacnak a körforgási gazdálkodásra való átállásban.

 


Szakmai nívódíj kérdőjelek nélkül

Az Építőipari Nívódíjat Gosztonyi Miklós az elismerés odaítélését végző szakmai bíráló bizottság egyik tagja adta át. A ceremónia előtt elmondta, hogy 1999-ben az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és az Építéstudományi Egyesület elhatározta, hogy szakmai díjat alapít a minőségi építőipari kivitelezés elismerésére.
A nívódíjakról 9 szakmai szervezet által delegált 19 tagú bizottság dönt. Elárulta, hogy az elismerések odaítélésekor sokféle szempont és szemlélet találkozik, de a Mol Campus esetében egyhangú volt a testület tagjainak véleménye.    
Az ünnepségen elismerő oklevelet adtak át a Mol Campus kivitelezésén dolgozó cégek közül a szerkezetépítő Moratus Kft-nek, az üvegszerkezetek kialakítását végző Orosháza Glas Kft.-nek, valamint az épületgépészeti feladatokat megvalósító ENSI Kft. képviselőjének.

Galéria

Iparági hírekBudapestMOL CampusMarket Építő Zrt.Óbuda GroupÉVOSZ Építőipari NívódíjMoratus Kft.Orosházaglas Kft.ENSI Kft.

Hírlevél

Hirdetés