2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Construma: a hazai építőipari gyártóknak különösen fontos az otthonfelújítási program
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Construma: a hazai építőipari gyártóknak különösen fontos az otthonfelújítási program

Forrás: magyarepitok.hu, vg.hu

2024.04.10. 18:28 - Szabó Ákos

Az évente megrendezett expo szakmai konferenciával indult el, ahol egy újabb – ezúttal az ipari beruházások környezetéhez kapcsolódó – kormányzati otthonteremtési programterv lehetséges bevezetéséről is beszélt az ÉKM miniszterhelyettese.

Hirdetés

Ünnepélyesen megnyitották április 4-én az 42. alkalommal megrendezett Construma nemzetközi építőipari szakkiállítást a fővárosi Hungexpón. A közel 500 kiállítót vonzó eseményen az építőipar számos szereplője képviselteti magát idén is. Az óriáskiállítás április 10-vel bezárólag várja az érdeklődőket mintegy 40 ezer négyzetméteren.

A rendezvény megnyitóján az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) képviseletében Csepreghy Nándor miniszterhelyettes szólalt fel, majd szakmai konferenciával folytatódott a program. Az ÉVOSZ a Construma szakmai fővédnökeként, az ÉKM és Hungexpo Zrt. szakmai partnerségével "Építőanyag-gyártók és építőanyag-kereskedők a megrendelőkért" címmel szervezte meg az eseményt.  

 

„Van szakember, van alapanyag, van támogatás és van megoldás az építőipar kérdéseire”

Mint azt közleményében az ÉVOSZ hangsúlyozta, az építőanyag-gyártók és -kereskedők piaci nehézségeik ellenére azon vannak, hogy a termék- és szolgáltatási körök bővítésével tegyék vonzóvá és aktuálissá az építkezéseket, felújításokat.

A konferenciát megnyitó beszédében Kincses Péter, az ÉVOSZ Médiatagozatának elnöke kihangsúlyozta: az eseményen a hazai építőanyag-gyártók és építőanyag-kereskedők legkurrensebb szereplői gyűltek össze és az ágazat legaktuálisabb kérdéseit, illetve kihívásait tárgyalják meg. Hangsúlyozta: a résztvevők a legmodernebb technológiákat alkalmazzák és az innováció élén járnak, ezért kulcsfontosságúak az építőipar fejlődésében és versenyképességében.

 

Kincses Péter, az ÉVOSZ Médiatagozatának elnöke
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

A résztvevőket külön megkérte arra, hogy legfontosabb üzenetként magukkal vigyék: ”van szakember, van alapanyag, van támogatás és van megoldás az építőipar kérdéseire, de ehhez tenni kell és okosan kommunikálni.”

 

Új lakások az új ipari központokban

Nagyon nehéz nemzetközi versenyben és piaci környezetben, konfliktusokat is felvállalva képviseli a magyar építőipar szereplőinek érdekeit a Lázár János vezette tárca, amelynek mottója változatlanul az, hogy a magyar emberek munkájából a magyarok haszna legyen – hangsúlyozta a Csepreghy Nándor a vg.hu beszámolója szerint.

 

Csepreghy Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium miniszterhelyettese

 

Az Építési és Közlekedési Minisztérium miniszterhelyettese azt is elmondta: új elemmel bővülhet az otthonteremtési program. Mint kifejtette: új lakásokra van szükség az új ipari beruházások helyszínén, elsődlegesen Szegeden a BYD elektromos autógyár és Debrecenben a BMW gyár építése miatt, amit a kormány az otthonteremtési program keretében, egy új kamattámogatásos programelemmel tervez segíteni. 

Ezt követően Gódi Attila, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója, az ÉVOSZ Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnökségi tagja pozitív helyzetet vázolt fel: az építési termékek, anyagok európai minőségben rendelkezésre állnak Magyarországon, a kereskedelmi csatorna és a disztribúciós struktúra felkészült a piac indulására. Mint mondta: az árak kedvezőek, ezen kívül mind a tervezői mind a kivitelezői háttér biztosított. A támogatások elérhetőek, a banki háttér is elfogadható költségszinten kínálja a finanszírozási forrásokat.

A gyártók tehát azt üzenik a vásárlóknak: eljött a pillanat, 2024 tavasza a megfelelő időpont, kell egy nagy levegőt venni és el lehet kezdeni az építést, felújítást.

 

Gódi Attila, a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója

 

Gódi Attila a fenntartható építészetről is beszélt, amely – szavai szerint – jelentős kihívás elé állítja az építőipart. Felmérések szerint ugyanis a globális energiafelhasználás 60%-át az épületek energiaigénye teszi ki, és az összes CO2 mennyiség 38%-áért is az épületek a felelősek. A zöld építőipari elképzelések között említette a „zöld üzemeltetést”, vagyis karbonsemleges működést, valamint a fenntartható épületek előnyben részesítését is.  

 

A felújításokhoz megvan a magyar kapacitás

AZ ÉVOSZ a konferencia kapcsán részletes közleményt adott ki, melyben többek között emlékeztetett: a hazai építőanyag-kereskedelmet erős verseny jellemzi. A kereskedők az ellátás biztonságát meg tudják oldani.

 

 

A szakmai szervezet több javaslatot is tett a kormányzatnak, melyek között szerepel, hogy a hazai gyártású építőanyagok, építési termékek bővítésével növelni kell az ellátás biztonságát, mivel kiemelt feladat a jelenlegi 48%-os importkitettség csökkentése. A legtöbb építési termék esetében a közepes és nagy vállalkozások egyedi beruházási, fejlesztési programjai állami támogatásra érdemesek. A nagyvállalati támogatási programban a hazai építőanyag-gyártáshoz hosszútávú fejlesztési-támogatási programot javasol az ÉVOSZ.

 

 

Mint írják, az az otthonfelújítási támogatási programra a szakma is régóta várt: a felújításokhoz szükséges hazai gyártású építési termékek és tervezői-kivitelezői kapacitás pedig rendelkezésre áll.

A konferencia teljes programja itt érhető el.

Galéria

Iparági hírekÉVOSZÉVOSZ MédiatagozatConstrumakonferenciaÉpítési és Közlekedési Minisztériumotthonfelújítási programépítőanyagokHungexpoTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.

Hírlevél

Hirdetés