2024.09.19, Csütörtök
KÉSZ Csoport: A fenntarthatóság fókuszában a munkavállalói jóllét és az utánpótlásképzés
Fotó: A Greenergy Paks melletti naperőműve

KÉSZ Csoport: A fenntarthatóság fókuszában a munkavállalói jóllét és az utánpótlásképzés

2024.09.18. 10:00 - Szabó Ákos

A hazai tulajdonú cégcsoport második alkalommal tette közzé fenntarthatósági jelentését a GRI 2021 szabványoknak megfelelően.

Hirdetés

A KÉSZ Csoport 2023-ban folytatta az ESG 3 pillére mentén kitűzött fenntarthatósági céljainak megvalósítását, ennek megfelelően közzé tette a témában éves jelentését – derül ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből (a magyarepitok.hu-n tavaly is írtunk a KÉSZ éves ESG-jelentéséről).  A kitűzött céljait a cégcsoport többek közt új beruházások, programok és szemléletformáló kampányok elindításával kívánja elérni – írják.

 

A napelemeken a fókusz

Az építőipari fókuszú vállalatcsoport tovább növelte a megújulóenergia-termelő kapacitást napelemek telepítésével, és 2023-tól már részben a Greenergy Csoporttól vásárolt szélenergiából fedezi az áramfelhasználását.

A kecskeméti központjukban üzembe helyezték a KÉSZ Greentech üzletág első napelemes parkolóját, amely megjelenésében és felépítésében is a fenntarthatóság jegyében született.

A már szerkezetkész, saját fejlesztésben megvalósuló TILIA irodaház a BREEAM Excellent és WELL Platina minősítése után az Access4you Gold minősítés megszerzésére is törekszik.

Tavaly több saját gyártású építőipari termék kapcsán életciklus elemzést végeztek és 2024-ben elkészültek a hitelesített környezetvédelmi terméknyilatkozatok (EPD) is. Ezek a fontos lépések lehetővé teszik a környezettudatos döntéshozatalt a tervezők és kivitelezők számára, elősegítve a fenntarthatóbb építőipar kialakulását.

 

 

Nem feledkeztek meg az egészségvédelemről sem

A fenntarthatósági jelentésben a környezetvédelmi eredmények mellett szerepelnek a cégcsoport vállalatirányítási és társadalmi programjai, adatai, megfelelve a nemzetközileg legelterjedtebb fenntarthatósági szabvány, a GRI (GRI: Global Reporting Initiative, Globális Jelentéstételi Kezdeményezés) elvárásainak. A közleményben hangsúlyozzák: büszkék egészségvédelmi kampányukra, amely során egészségügyi szűrőprogramokat, valamint well-being tematikájú előadásokat és workshopokat, valamint EHS Napot is szerveztek.

Az utóbbi, kihívásokkal teli időszakban is az átfogó ESG stratégiánk mentén haladtunk tovább. Folyamatosan törekedtünk fenntartható gyakorlataink fejlesztésére, hogy megfeleljünk az érintettek és a szabályozói követelmények fokozódó elvárásainak. Két kulcsfontosságú sikertényező cégcsoportunk ESG-útjának előmozdításában a fenntarthatóság beágyazása az üzleti stratégiánkba, valamint a vezetői és a dolgozói elkötelezettség erősítése.

– mondta Vida Tamás, a KÉSZ Holding ZRt. vezérigazgatója.

 

 

Úttörő szerep az utánpótlásképzésben

A vállalatcsoport úttörő szerepet vállal az ágazati utánpótlás-nevelésben és szakképzésben, ami a versenyképesség szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bír a szektorban. A vállalat már második éve dolgozik a teljes építőipari értékláncot lefedő BIM módszertani alkalmazások stratégiai összehangolásán, amelynek célja, hogy a BIM alkalmazása teljes mértékben integrálódjon a KÉSZ Csoport működésébe. Compliance területen a cégcsoport a megelőzésre helyezte a hangsúlyt, és a Tiszta kéz visszaélés-bejelentő rendszer megújításával felelnek meg a Panasztörvénynek. A cégcsoport saját dolgozói és közvetlenül szerződő alvállalkozói körében halálos vagy súlyos baleset nem történt.

Mint írják, a KÉSZ Csoport stratégiai szinten kezeli a fenntarthatóságot, ennek megfelelően a 2022-2030 közötti időszakra a kötelező előírásokon jóval túlmutató fenntarthatósági stratégiát dolgozott ki és smart célok elérését tervezi. A vállalatcsoport tavaly publikálta először a - 2022-es évre vonatkozó - GRI 2021 Szabványoknak megfelelően készült fenntarthatósági jelentését. A jelentésben résztvevő vállalatok körét fokozatosan bővítik, hogy 2025-ben már teljes mértékben felkészüljenek a CSRD, az EU Taxonómia és a hazai ESG-törvény elvárásainak megfelelő jelentéstételre – zárják a közleményt.

A 2023-as évre vonatkozó fenntarthatósági jelentés itt található, a cégcsoport fenntarthatósági munkájáról, illetve céljairól pedig itt érhető el további információ.

Iparági hírekKÉSZ CsoportESGCSRTILIAGreenergyparkolóknapelemnapelemparkKecskemét

Hírlevél

Hirdetés