2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Két keréken a pannonhalmi világörökséghez: 18,4 kilométer hosszú kerékpárút épült
Fotók: NIF Zrt.

Két keréken a pannonhalmi világörökséghez: 18,4 kilométer hosszú kerékpárút épült

NIF Zrt.

2021.11.22. 10:30 - Kalácska-Nagy Nóra

A kerékpáros útvonal fejlesztése a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósult meg. A kivitelezést a Colas Út Építőipari Zrt. végezte.

Hirdetés

Befejeződtek a munkálatok és hivatalosan is átadták a kisalföldi települések között megépült kerékpárutat – derült ki a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. sajtóközleményéből. Győr és Pannonhalma között összesen 18,4 kilométer hosszú kerékpárút épült, amelyből 12,3 kilométer teljesen új építésű szakasz, további 6,1 kilométeren pedig a meglévő mezőgazdasági, önkormányzati, valamint gyalog- és kerékpárutakat újították fel, szélesítették ki, illetve közlekedést segítő burkolati jeleket festettek fel.

A kerékpáros útvonal fejlesztése az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósult meg. A kivitelezést a Colas Út Építőipari Zrt. végezte nettó 1,8 milliárd forint értékben. A beruházás a Modern Városok Program (MVP) keretében, hazai finanszírozásból valósult meg.

Fotók: NIF Zrt.

Új hidat emeltek Nyúlon

A fejlesztésnek köszönhetően a Győrtől délre eső települések egy része biztonságosabban elérhető lesz kerékpárral, és a biciklivel közlekedő turisták is a korábbinál komfortosabban érhetik el a pannonhalmi világörökséget.

A kerékpáros útvonal Győr belterületén a Szent Imre út és a Szauter Ferenc utca csomópontjából indul és Pannonhalmán a Szabadság térnél, a Bencés Apátság lábánál ér véget.

A kerékpáros közlekedés biztonságos átvezetésének érdekében 2 új fénysorompóval és félsorompóval is biztosított vasúti átjáró létesült Győrújbarát és Écs településeket érintően a 11. számú, Győr-Veszprém közötti vasútvonal keresztezésénél.

Écsen a Hegykanális és a Nagy-Pándzsa vízfolyás keresztezésénél két új kerékpáros hidat építettek, valamint egy új hidat emeltek Nyúl községben a Gerhai-árok keresztezésénél. A Győr területén található Pándzsa-ér feletti meglévő kerékpáros hídon burkolatcserét végeztek.

A megpihenni vágyókra is gondoltak

Győrben, Győrújbaráton és Écsen egy-egy kerékpáros pihenőhelyet alakítottak ki. A győrújbaráti úgynevezett „régiópihenő” igazi különlegesség, ugyanis egyedi, népi iparművész által készített fa padokat, asztalt és információs táblát helyeztek el – a pihenő ékköve egy kézi faragású, a tájra jellemző népies elemekkel és domborművekkel díszített régiókapu lesz, amelynek a főnyílásán haladhat majd át kerékpáros forgalom a 2022 tavaszi kihelyezést követően. A kaput, annak mindkét oldalán a tájra jellemző népies motívumok díszítik majd.

Pannonhalma területén további 3 pihenési lehetőséget alakítottak ki. A térkő burkolatú pihenőhelyeken padok és asztalok szolgálják a megpihenni vágyó biciklisek kényelmét, továbbá kerékpártámaszokat és esőbeállókat is elhelyeztek.

Győr és Komárom között is lesz összeköttetés

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy az ITM folyamatosan javítja a kerékpáros infrastruktúra feltételeit a településeken belül és azok között is, országszerte mintegy 850 kilométernyi kerékpárút kivitelezését és előkészítését támogatják 50 milliárd forinttal. A Modern Városok Program részeként, a tárca támogatásával épült meg a Győrt Pannonhalmával összekötő kerékpárút 18,4 kilométer hosszan, nettó 1,7 milliárd forintból – ismertette az államtitkár. Kitért arra is, hogy

teljes hosszában megújítják a Balatoni Bringakört, valamint kiépítik a kerékpáros összeköttetést a főváros és a Balaton között.

Kara Ákos, a térség országgyűlési képviselője hozzátette: a Győr és Pannonhalma közötti kerékpárút megépítését azért kezdeményezte, mert azon túl, hogy erősíti a turizmust, kielégíti a helyieknek azt az igényét is, hogy biztonságosan kerékpározhatnak helyben és a települések között. A képviselő kiemelte, hogy

a térséget érintő jövőbeli kerékpáros fejlesztések közé tartozik a Győr és Komárom közötti összeköttetés kiépítése, a Ménfőcsanak, Tényő és Sokorópátka közötti kerékpárút megépítése, valamint a Győr és Győrújbarát közötti kerékpárút megvalósítása.

Gréz Tibor, a NIF Zrt. Útfejlesztési igazgatóságának projektiroda-vezetője elmondta: A kerékpárosok tájékozódásának megkönnyítése érdekében a szakaszon közel 600 darab KRESZ és útirányjelző, illetve közlekedési tájékoztató táblát helyeztek el. A beruházás volumenét jól mutatja, hogy a megvalósítás során több mint 36 kilométer szegély, 44 700 köbméter töltés és 4 500 köbméter aszfalt került beépítésre. Az irodavezető kiemelte, hogy a NIF Zrt. beruházásai során kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre is. Ennek jegyében több mint 270 darab facsemetét ültettek el a kivitelezés befejező szakaszában.

Galéria

ÚtépítésNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)ColasGyőrPannonhalmakerékpárútModern városok programInnovációs és Technológiai Minisztérium

Hírlevél

Hirdetés