2024.06.18, Kedd

Az európai uniós energiahatékonysági irányelv Magyarországon 2015 nyarától kötelezővé teszi az energia auditot vagy az ISO50001 tanúsítás bevezetését a nagyvállalatok számára. A szabályozás bevezetése óta kétszámjegyű növekedést tapasztalt a megrendelések számában a Get-Energy Magyarország Kft. – áll a cég közleményében.

„Elemzéseink szerint a hazai, mintegy 900 darab, 250 főnél többet foglalkoztató nagyvállalat mellett további mintegy 1500 vállalat számára kötelező az energia audit vagy az ISO50001 tanúsítás bevezetése, ugyanis a szabályozás a kapcsolt vállalkozások egy részére is vonatkozik”- mondta Tóth Zoltán, a Get-Energy Magyarország Kft. stratégiai igazgatója.

Az elmúlt időszakban a cég 120 energia auditot készített el, és az eredmények hatalmas potenciált jeleznek. A vizsgált cégek 38 iparágban és az ország 73 különböző településén működnek, így az adatok akár reprezentatívnak is tekinthetőek.

Az auditok során közel 350 telephely több mint 2 millió négyzetméter alapterületű ingatlanát mérték fel energetikai szempontból. Ehhez a területhez tartozik a teljes hazai villamos energiafogyasztás 2,3%-a, illetve a hazai gázfelhasználás 4%-a.

Az eredmény 700 javaslat lett közel 9 milliárd forint értékű beruházásra, átlagosan 3,9 év megtérülési idővel. A szakember szerint jól látható, hogy egyes iparágaktól független beruházások a vállalatok nagy részénél megvalósíthatóak, de vannak iparágakra, ipari technológiákra is jellemző energiahatékonysági fejlesztési lehetőségek is.

A vizsgálatok szerint azt mutatják, jelentős megtakarítások érhetők el a következő területeken:

  • Fűtési, illetve a hűtési rendszerek esetében a megfelelő szerelvények beépítésével, a hidraulikai méretezések korrekt elvégzésével és a szerelvények, rendszerek méréses beállításával - általában a rendszerek komolyabb átépítése nélkül.
  • Füstgáz hővisszanyeréssel viszonylag alacsony beruházás mellett, a hőtermelők üzemidejének függvényében, jellemzően 1-2 évnél rövidebb megtérülési idő érhető el.
  • Releváns megtakarítási potenciál van az épületautomatika korszerűsítésében és a szivattyúcserékben is, viszonylag alacsony beruházás mellett, az üzemidő függvényében 2-4 évnél rövidebb megtérülési idő érhető el.
  • Ökölszabályként elmondható, hogy a sűrített levegős rendszerek kompresszor teljesítményének 75%-a visszanyerhető hő.
  • A több műszakban dolgozó termelő üzemek esetén a belső világítás korszerűsítése is gyorsan megtérülő beruházás.

Tóth Zoltán az első eredmények alapján azt prognosztizálja, hogy az energia auditra kötelezett vállalatoknál a 100 milliárd forintot is meghaladhatja azon energiahatékonysági beruházások összértéke, melyek 5 éven belül megtérülnek. Az eredmények alapján nemzetgazdasági szempontból is releváns energia- és költségmegtakarítás érhető el, amennyiben a kötelezettek megvalósítják az 5 éven belül megtérülő energiahatékonysági beruházásokat.

(nrgreport.com)

Energetikaenergetikai beruházás