2024.06.15, Szombat

Május elején nyit Szeged külterületén, az 5-ös főút és az M43-as találkozásánál a CBA országos nagybani piaca és logisztikai központja. A West Hungária Bau Kft. elkészült a 12 ezer négyzetméteres csarnoképülettel, jelenleg a tetejét szigetelik. Az ebben létesült 51 üzlethelyiséget már bérbe adták hazai nagytermelőknek és importtermékek forgalmazóinak.

Az 5-ös főút mentén, a meglévő CBA Príma áruház mellett épülő csarnok belső útjai 9 méter szélesek, hogy kényelmesen mozgathassák az árut a kereskedők és a vevők. A csarnok mellett egy 1400 férőhelyes külső fedett árusítóhely is épül a termelők számára, itt mostanában húzzák fel az acélszerkezetet. A márciusra elkészülő árusítóhelyen lesz melegkonyha, étterem és három büfé, valamint dohánybolt. A termelői bérleteket és a kiemelt pozíciós helyeket március elején kezdik értékesíteni. A fedett árusítóhelyek szélső sorában készül 80 tárolóhelyiség is épül, egyenként 25-25 négyzetméteres raktárakkal. Ezeknek a zömét is bérbe adták már.

A Westbau a 14 hektáros területen az egész komplexum alá 110 ezer négyzetméter teherbíró bazaltbeton burkolatot terített.

A telekvásárlással együtt 9 milliárd forintos beruházás célja, hogy hosszú távra megoldja a CBA zöldség- és gyümölcsfelvásárlását. A kereskedelmi lánc üzletei jelenleg egyenként szerzik be ezeket alaptermékeket, ám ez nem költséghatékony, holott a forgalomnak a primőráru teszi ki jelenleg a 15-30 százalékát (50-100 milliárd forint nagyságrendben). Az európai, elsősorban olasz minta alapján úgy látják, ha közvetlenül, gyorsan, korszerű körülmények között vásárolnak fel, 100-200 kilométer sugarú körben serkenthetik a mezőgazdaságot. Kiegészítő termékeket is kínálnak majd, például csomagolóanyagot, kisgépeket, kerti szerszámokat, vetőmagot, műtrágyát, növényvédő szert.

Az új felvásárlóközpont nagyjából 100 millió forint iparűzési és építményadót fog fizetni Szegednek, és 100 új munkahelyet teremt.

(fotó: delmagyar.hu)

WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Iparági hírek