2024.06.20, Csütörtök
Négy új központot kapott az egyik leghíresebb borvidékünk - fotókkal
A hercegkúti borászati központ - Fotók: Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Négy új központot kapott az egyik leghíresebb borvidékünk - fotókkal

magyarepitok.hu

2020.01.09. 12:25 - Hegedűs Gergely

Az EuroGenerál és a Penta Industry kivitelezésében a három borászati központ mellett egy kutatóközpont is létrejött a Hegyalján.

Hirdetés

Jelentős beruházássorozat zárult a Tokaji Borvidéken az Euro Generál Zrt. és a Penta Industry Kft. kivitelezésében, melyet most egy fotóriport segítségével mutatunk be. A 2016-ban kezdődött fejlesztéseket a kormány hazai forrásból biztosított 8,2 milliárd forintos támogatásával valósítottak meg a borvidék szereplői. Az MTI korábbi híre szerint a  projektben három szolgáltató borászati központot létesítettek Hercegkúton, Tállyán és Bodrogkisfaludon.

A tállyai borászati központ képére kattintva galéria nyílik


Emellett Tarcalon - egy régi irodaépület elbontása után felépült a szőlészeti-borászati kutatóközpont új épülete, amelyben egy 21. századi laboratóriumi berendezés kapott helyet. A munkálatokban egy kétszintes, összesen 640 négyzetméteres új épületet jött létre. Továbbá Bodrogkisfaludon létrehoztak egy közösségi beszerzési központot is, ez által szerzik be kedvezőbb feltételekkel a szőlészeti-borászati segédanyagokat. A projektben szőlészeti gépészeti eszközparkot is vásároltak.

Az új tarcali kutatóközpont


Számos új lehetőség nyílt meg a fejlesztéssel

A létrejött kapacitások működtetését az erre a célra létrejött Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft. biztosítja. A beruházássorozat korábbi átadóján Nagy István agrárminiszter elmondta, a működtető cég szolgáltatásai mindenki számára elérhetőek. Így a kisebb pincészeteknek nem kell költséges beruházásokat végrehajtaniuk a modern borkészítés feltételeinek megteremtése érdekében.

A bodrogkisfaludi központ


Molnár Péter a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke arról beszélt,

hogy a projektben kialakított, úgynevezett mobil infrastruktúra rendszer szűrési, címkézési és palackozási lehetőséget kínál a gazdáknak.

Ugyanakkor az újításokkal olyan szolgáltatások is elérhetővé váltak, mint például a precíziós lézervezérelt oltványültetés, a must-, a gyöngyöző- és habzóbor palackozása, vagy a pezsgőkészítés lehetősége. Az átadón az is kiderült, hogy a bevételek egy részét a tokaji bor marketingjére és piacbővítésre fordítják majd.

Galéria

KépriportEuro GenerálTarcalTokajborászatPenta Industry Kft.BodrogkisfaludHercegkútTállya

Hírlevél

Hirdetés