2024.03.29, Péntek
Szabadtéri Passió-előadást tartottak Kecskeméten a Duna Aszfalt támogatásával
Bernát Benjámin/magyarepitok.hu

Szabadtéri Passió-előadást tartottak Kecskeméten a Duna Aszfalt támogatásával

bacsmegye.hu

2018.06.09. 11:27 - Szabó Ákos

A városi Katona József színház művészei az Újvilág Passiót a Kecskeméti Arborétumban vitték színre, melyben a magyar pálos szerzetesrend szemszögéből is értelmezték a bibliai történetet. Szombaton még egy alkalommal előadják a művet.

Hirdetés

Különleges szabadtéri előadás megvalósulását tette lehetővé a Duna Aszfalt Kft. támogatása Kecskeméten pénteken. A városbeli Katona József Színház előadói a kecskeméti arborétumban vitték színre az Újvilági Passiót Hadnagy Bálint 1511-ből fennmaradt, rovásírással lejegyzett evangéliumi passiószövegét használva kiinduló alapanyagul. Az előadás különlegessége, hogy az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok szemszögéből is tekintett a témára.

 

 

Magyar jellegzetességekkel vitték színre az előadást

A Cseke Péter rendező és Kocsis L. Mihály szövegkönyve alapján előadott színmű a Bibliához hűen mutatta be Jézus életének történetét. Ezzel együtt az előadásban is jelentősek voltak a magyar vonatkozások. Részben a pálosok fikcionális, Kolombusz Kristóffal közös újvilági útja és térítése is szerepet játszott a darabban, mely innen is kapta a címét.

 

Más tekintetben pedig nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy az alkotás jellegzetesen magyar, ugyanakkor a világ felé kinyíló ablak is legyen. Az Újvilág Passió nem csak a megközelítés újszerűségével, de a látvány-zene-koreográfia egységével is mai, magyar produkciót valósított meg.

 

Az előadás fő szerepeit Porogi Ádám, Kőszegi Ákos, Hajdú Melinda, Hegedűs Zoltán valamint, Körtvélyessy Zsolt játszotta el. A mű zenei anyagát Kövi Szabolcs zeneszerző alkotta, a koreográfiát pedig Lukács László, a Kecskemét Táncegyüttes vezető koreográfusa készíttete el. Az együttes tagjai, illetve kecskeméti polgárok is részt vettek az előadás színre vitelében.

Az újvilági Passiót szombat este újra előadják az arborétumban, jegyeket többek között a kecskeméti Katona József Színház honlapján is lehet vásárolni.

 

 

Galéria

Duna Aszfalt Zrt.Iparági hírektársadalmi felelősségvállalás

Hírlevél

Hirdetés