2024.04.27, Szombat
Generon: felelős választás mindannyiunkért
Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

Generon: felelős választás mindannyiunkért

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

2023.11.24. 08:02

A Terrán nagy lépést tett a fenntarthatóság és a környezetvédelem irányába a Generon napelemes tetőrendszerrel, ami tiszta energiával fedezi a családok áramigényét, kompromisszumok nélkül. A vállalat nem titkolt célja, hogy segítse azt a szemléletformálást, ami még tudatosabbá tehet mindannyiunkat abban, hogy egyéni szinten is tegyünk a környezetünkért.

A Generon napelemes tetőrendszer megalkotása jelenti a Terrán egyik legfontosabb lépését a környezetvédelem érdekében, hiszen zöldenergiával fedezi a családok áramigényét. A hazai gyártásnak köszönhetően a termékek útja jóval rövidebb, így az a környezet számára is kevésbé megterhelő.

Fényes és ellenálló

A világon évről-évre egyre több napelemet telepítünk, itthon a több mint száz éves Terrán napelemes tetőrendszerével kínál saját megoldást a fenntarthatóságra és a zöldenergia-termelésre. A szoláriparban évtizedek óta általánosan elterjedt és bizonyított, minősített anyagok felhasználásával készül a Generon napelemes tetőrendszer.

A tetőcserép felületére, a héjazat síkjába épített (IN-ROOF) napelem egyedi rendszermegoldást jelent a tetőcserépre és a szolárrendszerre együttesen. A tetőcserepek felületére a szolár modulok speciális rögzítéssel kerülnek fel, így a Generon felhelyezése és megjelenése szinte megegyezik a hagyományos tetőcserepekével.

A Generon napelemes tetőrendszer minden egyes cserepe külön szolárpanelként működik, tehát egyszerre tölti be a védelmi szerepet és hasznosítja a Nap energiáját. Kialakításához nem kell külön tartószerkezet, nincs szükség a tetőhéjazat áttörésére, így az nem veszít védelmi funkciójából, valamint a rendszer vízzárása tökéletesen biztosított. A napelemes tetőrendszer nem okoz jelentős tehernövekedést a tetőn. Mivel a Generon a tető síkjába és a környezetébe is tökéletesen illeszkedik, különleges, prémium esztétikai összképet nyújt.

A klímaváltozás egyre szélsőségesebb jelenségeket produkál, ezért fontos kérdés az időtállóság: a Generon napelemes tetőrendszer rendkívül ellenálló a jégesővel, széllel szemben. Az edzett üveglapok kiváló védelmet nyújtanak a mechanikai behatásokkal szemben.

 

Fotók: Terrán Tetőcserép Gyártó Kft.

 

Nem melegszik túl és felhős időben is termel

A megépített cseréphéjazatok mögött minden esetben szükséges egy átszellőztetett légrés kialakítása, ahol a felmelegedő levegő a kürtőhatás elve alapján távozik, és a helyére a környezeti levegővel azonos hőmérsékletű érkezik. A Terrán Generon esetében a megépített cseréphéjazatok mögött egy minimum 7,5 cm vastagságú átszellőztetett légrés kialakítása szükséges. Ezt a légréteget az alátétfólia és a cserepek között elhelyezett ellenlécekkel lehet elérni. Az így kialakított légrésben cirkuláló levegő kellően intenzív hűtőhatást biztosít, így a Generon a nyári forróságban sem melegszik túl. A napelemek felhős időben, részterhelésen is akár 50-90%-os kihasználtsággal képesek működni.

A Generon tagolt tetők esetében is nagy hatékonysággal alkalmazható, hiszen minden egyes cserép szolárpanelként funkcionál.

 

 

1 kWp teljesítmény 6 négyzetméteren

A környezetvédelmi szempontok mellett lényeges kérdés ma már az is, hogy – ha csak részben is – függetleníteni tudjuk magunkat az ingadozó és változékony piaci folyamatoktól, ezzel tudatosabb és pénztárcabarát fogyasztást érjünk el. Hozzávetőleges becslésként 1 kWp teljesítményű ideális tájolású napelemes tetőrendszerrel megközelítőleg 1100 kWh villamos energia állítható elő.

Magyarországon az egy főre eső háztartási célú villamosenergia felhasználás kb. 1.100 kWh/év. Ezt az energiamennyiséget egy 1 kWp teljesítményű Terrán Generon napelemes tetőrendszer képes előállítani megközelítőleg 6 négyzetméter tetőfelületen.

A karbonsemlegesség a cél

A Terrán törekvése a fenntarthatóság iránt nem csupán a Generon napelemes tetőrendszerben mutatkozik meg. A vállalat bólyi telephelyén napelempark biztosítja a cserépgyártó üzem teljes villamosenergia-ellátását, Pécsett és Kunszentmiklóson jelenleg a megvalósítás utolsó fázisába ért a megújuló energiaforrás kiépítése. A vállalat deklarált célja, hogy 2030-ig elérje a karbonsemlegességet, ezzel óriási lépést tesz a fenntarthatóság irányába nemcsak termékeivel, hanem működésével is.

KirakatTerrán Tetőcserép Gyártó Kft.Terrán Generonnapelemnapelemes tetőcserépfenntarthatóság