2024.04.20, Szombat

Három magyar-ukrán határállomáson kezdődnek fejlesztések egy 7,6 millió euró (több mint 2,4 milliárd forint) költségvetésű uniós program segítségével - közölte a Belügyminisztérium pénteken.

A beruházás keretében december 6-ig:

  • a Beregsurány-Asztély közúti határátkelőhelyen rendészettechnikai és informatikai eszközöket telepítenek,
  • a Záhony-Csap határállomáson közös kapcsolattartási szolgálati helyet hoznak létre, nyelvi és szakmai képzéseket indítanak,
  • a Tiszabecs-Tiszaújlak határátkelőhely magyar oldalán lecserélik az útlevélkezelő fülkéket, Tiszaújlaknál (Vilok) pedig ideiglenes vízi átkelőhelyet alakítanak ki.

A beregsurányi határátkelőhelyen emellett kamionterminált építenek, az erre vonatkozó közbeszerzési eljárást a megyei rendőr-főkapitányság bonyolítja le. A terminál kivitelezését a magyar kormány 330 millió forinttal támogatta.

A fejlesztés a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna Európai Szomszédsági és Partnerségi Eszköz (ENPI) Határon Átnyúló Együttműködési Program „Hatékony és biztonságos határ Magyarország és Ukrajna között” című projektjének keretében zajlik. A programban az Országos Rendőr-főkapitányságon mint vezető partneren kívül a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az Ukrán Állami Vámszolgálat, az Ukrán Állami Határőrizeti Szolgálat és a csapi vámszolgálat vesz részt.

(MTI)

(kép: szatmartour.hu)

Mi épül?BeregsurányZáhonyTiszabecs