2024.03.19, Kedd
Elkerülő úttal vált biztonságosabbá a Fejér megyei település közlekedése
Főkép: NIF Zrt., további fotók: Erdei Mihály / magyarepitok.hu

Elkerülő úttal vált biztonságosabbá a Fejér megyei település közlekedése

magyarepitok.hu, NIF Zrt.

2022.12.05. 10:00 - Kolinek Nóra

A NIF Zrt. beruházásában a V-Híd Zrt. kivitelezésével megvalósuló projektben egy közel 40 éve félig megépült felüljárót is korszerűsítettek a kor követelményeinek megfelelően.

Hirdetés

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában, több ütemben valósul meg Bicske vasútállomás intermodális átszállókapcsolatainak fejlesztése. Az első ütem részeként 2022. december 2-án a forgalom előtt is megnyitották az új Tatai út és Csákvári út közötti összekötő utat – olvasható a beruházó közleményében.

A nettó 10 milliárd forint értékű kivitelezést a V-Híd Zrt. végzi. A rendkívül komplex beruházás 2021 júniusában kezdődött meg, a kivitelezés ütemterv szerint halad, jelenleg az első ütem kül- és belterületi munkái zajlanak, melyek tervezetten 2023 októberében készülnek el – számolt be róla a NIF.

Térkép: NIF Zrt.

Átgurult a hordó az elkerülő úton található felüljárón

2021. második felében megkezdődött a déli oldalon megvalósuló P+R parkoló és körforgalom, a vasúti közrakodó vágányok burkolt rakterületének, és azok megközelítő útjának kivitelezése. Az új külső rakodó építésének célja, hogy a környékbeli bányákból a zúzottkövet a lakott területtől minél távolabb rakodják vasútra. A most elkészült elkerülő úttal a rakodó megközelítése lakott területen kívül is lehetségessé válik.

A közműkiváltások és a csapadékvíz-elvezető rendszer nagy része elkészült, a déli P+R parkoló és a körforgalom végső burkolata építés alatt van.

Fotók: Erdei Mihály / magyarepitok.hu

2021. negyedik negyedévre befejeződtek az új rakodóvágányok nagytömegű földmunkái, valamint az alépítmény és vízelvezetés is. Jelenleg a vágányépítés, valamint a rakodó szilárd burkolatának kialakítása zajlik, valamint folyamatban vannak a Móricz Zsigmond utcában a közműfektetési és árokburkolási munkálatok, és épülnek a kocsibejárók.

A projektben egy közel 40 éve épült felüljárót is átépítettek. A híd korszerűsítése 2021. július végén kezdődött, majd 2022 szeptemberében került fel rá az aszfaltréteg. A hidak átadásakor hagyományos hordógurításra az elkerülő út átadásával egyidőben, szintén december 2-án került sor. A híddal Bicske városát el lehet kerülni nyugati irányból, így a Vörösmarty és Prohászka Ottokár úti, lakott területen lévő felüljárók forgalma és Bicske belterületének átmenő forgalma jelentősen csökkenthető.

A fejlesztés hozzájárul a közösségi közlekedés színvonalának javításához

Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő elmondta: „A mai nappal, végre kézzelfogható eredménye lett törekvéseinknek, hiszen az első ütem egyik legfontosabb elemét adhatjuk ma át használatba, az itt élőknek és ide látogatóknak.”

Bálint Istvánné, Bicske polgármestere kifejtette:

„Fontosnak tartom megemlíteni, hogy ezzel az átadóval nem ért véget a munka. A kivitelező V-Híd Zrt. folytatja a beruházást a nagyállomás környékén. A peronok és a parkolók megközelítését segítő aluljáró már kész, használatba vettük, a felüljáró elbontásra került és a körforgalom, valamint a P+R parkolók építése is szépen halad.”

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese, Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő és Bálint Istvánné, Bicske polgármestere

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese hozzátette: „Azzal, hogy ezt az elkerülő utat meg tudjuk nyitni, gyakorlatilag Bicske elkerülő útját adjuk át a forgalomnak. A település így egy biztonságos közlekedési lehetőséget adó elkerülő úti kapcsolattal gyarapodott.”

A fejlesztés célja többek között a közösségi közlekedés színvonalának javítása, valamint a szolgáltatás színvonalának növelése az átszálló és módváltó csomópontok létrehozása, a korszerű, hatékony hálózati átjárhatóság erősítése.

 

Galéria

Kötött pályaNemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)V-Híd Építő Zrt.Bicskeintermodális csomópontFejér megye

Hírlevél

Hirdetés