2024.07.15, Hétfő
Az új intermodális csomópont javítja a bicskeiek közlekedését
Illusztráció: aasarchitecture.com

Az új intermodális csomópont javítja a bicskeiek közlekedését

magyarepitok.hu

2021.06.15. 16:37 - Kolinek Nóra

A bicskei komplex beruházás tucatnyi, önállóan is értelmezhető közlekedési fejlesztést tartalmaz, így hatását az egész város közlekedésére kifejti.

Hirdetés

Elkezdődött az intermodális csomópont kialakítása a Fejér megyei Bicskén, amely javítja a helyiek életminőségét, még vonzóbbá teszi a települést − hangoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára kedden a beruházás első üteméről tartott sajtótájékoztatón.

Mosóczi László elmondta, hogy a most megkezdett első ütemre nettó 10 milliárd forintot fordítanak, és a tervek szerint 2023 októberére be is tudják fejezni a kivitelezők.

Az államtitkár közölte, hogy első lépésben

rendezik a napi 70 teher- és 400 személyvonat által érintett állomás épülete körüli területet, új buszmegállót, buszfordulót és tárolóhelyeket, taxiállomást építenek, valamint P+R és B+R parkolókat alakítanak ki.

A vasútállomás megközelítésének könnyítése érdekében új összekötő út épül felüljáróval, meghosszabbítják a gyalogos aluljárót, továbbá a közrakodó is kikerül a mostani helyéről, így annak teherforgalma sem terheli a továbbiakban a város belterületét.

 

Az átépítés a vasúti forgalmat a lehető legkisebb mértékben érinti

Mosóczi László bejelentette azt is, hogy az időközben megkezdődött második ütemben egyebek mellett elkészülnek a vasútállomás épületének kiviteli tervei is.

Nyiszter Tamás, a MÁV beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy az átépítés a vasúti forgalmat a legkisebb mértékben fogja zavarni.

A beruházás fontosságát méltatva közölte: Bicske és Bicske-alsó utasforgalma magas, évente 370 ezer fő, ami korábban több esetben menetrend átalakításokat igényelt. Jelezte, hogy

a jegyvásárlás meggyorsítása érdekében 2022 első negyedévében Bicske állomáson kettő, Bicske-alsón egy automata jegykiadót telepítenek.

 

A beruházás egyben átfogó városrehabilitáció is

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a beruházás egyben komplex városrehabilitáció is, tucatnyi önállóan is értelmezhető közlekedési fejlesztést tartalmaz, így az egész városra hatással lesz. Hozzátette:

az első ütem mellett megkezdődött a felvételi épület és a közúti aluljáró megtervezése is.

Bálint Istvánné a város polgármestere emlékeztetett arra, hogy hosszú évek egyeztetései, tárgyalásai vezettek idáig. Úgy vélte, az elmúlt időszak legnagyobb beruházásának köszönhetően Bicske soha nem látott fejlődésen mehet keresztül.

Mi épül?Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Bicskeintermodális csomópont

Hírlevél

Hirdetés