2024.10.10, Csütörtök
A gödöllői és a szentendrei HÉV összes megállója jegykiadó automatát kap
Illusztráció: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

A gödöllői és a szentendrei HÉV összes megállója jegykiadó automatát kap

magyarepitok.hu

2024.10.09. 10:29 - Hegedűs Gergely

A most induló 1,1 milliárdos részprojektben a Volánbusz hálózatán 93, a HÉV-nél 11, a MÁV-START-nál pedig 6 db új jegykiadó automatát helyeznek üzembe.

Hirdetés

Folytatódik a kötöttpályás és autóbuszos utazáshoz egyaránt igénybe vehető, közös jegykiadó automaták telepítése – derült ki A MÁV-VOLÁN-csoport közleményéből.


Közel duplázódott négy év alatt az automatás értékesítés

A program legújabb lépéseként a MÁV-VOLÁN-csoport most 1,1 milliárd forint értékben összesen 110 db – a Volánbusz hálózatán 93, a HÉV-nél 11, a MÁV-START-nál pedig 6 db – új jegykiadó automatát helyez üzembe az állomásain és megállóhelyein.

„A fejlesztéssel országszerte 658-ra nő az automaták száma, kiszolgálva és erősítve azt a fogyasztói trendet, hogy az utasok egyre nagyobb arányban váltják meg jegyüket, bérletüket önkiszolgáló felületeken, azaz online csatornákon és az automatáknál” – hangsúlyozzák a közleményben.

Az összegzés szerint az eddig már üzembehelyezett jegykiadó automaták rendelkezésre állási mutatója idén kiemelkedően magas közel 97%-os. Az automatás értékesítés aránya szintén jelentősen emelkedett: 2019-ben 12%, addig 2023-ban már közel minden negyedik (22,7%) jegyvásárló automatánál váltotta meg a jegyét.


Október közepéig mind a 11 HÉV-es készüléket kihelyezik

A most szóban forgó új automaták telepítése október 7-én kezdődött a HÉV H5-ös és H8-as vonalán. Október közepéig mind a 11 HÉV helyszínekre tervezett készüléket kihelyezik: Budakalász, Pomáz, Kistarcsa kórház, Kistarcsa, Zsófialiget, Kerepes, Szilasliget, Mogyoród, Szentjakab, Gödöllő, Erzsébet park és Gödöllő, Palotakert állomásokon.

Az automaták telepítésével a H5-ös és a H8-as vonal valamennyi agglomerációban lévő megállóhelyén lehetővé válik a menetjegyváltás. A HÉV-en és Budapest egész területén a BKK-n is használható vármegye- és országbérleteket is meg lehet vásárolni.

A mostani szakaszban telepítendő 110 jegykiadó automatából év végéig várhatóan 70 kerül ki, 2025 első felében pedig a fennmaradó automatákát is üzembe helyezik a Volánbusz és a MÁV-START állomásain.


A rendszer türelmi idővel indul

Amint az a MÁV-VOLÁN-csoport tájékoztató kampányából is kiderült, október 15-től már a szentendrei és a gödöllői vonalon is csak érvényes menetjegy birtokában szabad megkezdeni az utazást, ezeken az állomásokon a jegy nélkül felszálló utasoknak a jövőben pótdíjat kell fizetniük.

A közleményben hozzáteszik, a rendszer türelmi idővel indul, november végéig az érintett állomások esetében a jegyellenőrök még figyelmeztetik az utasokat arra, hogy legközelebb vegyék megy jegyüket az automatákból, ezt követően a fedélzeten még megválthatják a jegyet pótdíj fizetési kötelezettség nélkül.

Kötött pályaMÁV-Volán-csoport

Hírlevél

Hirdetés