2024.04.21, Vasárnap

A Balaton északi régiója nemzetközi úthálózatának fejlesztésére hagyott jóvá 95 millió eurós (mintegy 29,5 milliárd forint) támogatást az Európai Bizottság. Az uniós bizottság közleményéből kiderül, az Európai Bizottság jóváhagyta annak az összesen 142,3 millió euró (mintegy 44,4 milliárd forint) értékű nagyprojektnek az első szakaszát, amelynek célja, hogy javítsa a Közép-Dunántúlon a Balaton északi térségének elérhetőségét nemzetközi úthálózaton. A projekt a Kohéziós Alapból 95 millió eurós támogatásban részesül.

A támogatás a 8-as út Székesfehérvár és Veszprém közötti 27 kilométeres szakasza megkezdett munkálatainak befejezését segíti.

Corina Cretu, a kohéziós politikáért felelős uniós biztos elmondta, a támogatás a nemzetközi (TEN-T) közúti elérhetőség javítására létrehozott program részét képezi. A program pozitív hatást gyakorol az iparra, segíti a turizmust és javítja a kelet-balatoni régióban lakók életminőségét. A beruházással torlódások szűnnek meg, javul a közlekedésbiztonság, valamint csökken a zaj- és légszennyezés.

(mti)

Útépítésútépítés