2024.06.22, Szombat

Több mint 1 milliárd 280 millió forintos szennyvízfejlesztés valósult meg az Európai Unió és a magyar állam támogatásával a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Túrkevén. A beruházást hétfőn adták át földművelésügyi miniszter jelenlétében.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Fazekas Sándor az átadó ünnepségen elmondta: Túrkeve  történelmének legnagyobb fejlesztése valósult meg, amelynek köszönhetően hosszú évtizedekre megoldódtak a város szennyvíztisztítási feladatai.     

A szennyvizes beruházás a jövőről és az egészségről szól - jegyezte meg, és példaértékűnek nevezte a közös összefogást a beruházás megvalósításáért.

A tájékoztatás szerint a beruházás célja volt a kapacitásbővítés mellett  a korszerű technológia kialakítása az iszap komposztálására, amellyel a keletkező szennyvíziszapon kívül a zöldhulladék is hasznosítható, és a keletkező komposzt környezetbarát módon elhelyezhető.

A csatornahálózatot az elmúlt időszakban 18 kilométerről 84 kilométerre fejlesztették, így a város lefedettsége közel 100 százalék - olvasható a közleményben.

A jelenlegi fejlesztésnek köszönhetően az új, uniós előírásoknak megfelelő szennyvíztisztító telep kapacitása napi 750 köbméter teljesítményről napi 1200 köbméterre emelkedett. A harmadik tisztítási fokozat biztonságos kiépítésével a befogadó Holt-Berettyó és Hortobágy-Berettyó magasabb szintű vízminőség védelme valósult meg.

(mti)