2024.04.21, Vasárnap
Látogatóközpontot kap a Rákoskeresztúri Újköztemető az 56-os forradalom évfordulójára
kép: nori.gov.hu

Látogatóközpontot kap a Rákoskeresztúri Újköztemető az 56-os forradalom évfordulójára

kozbeszerzes.hu, nori.gov.hu

2016.06.06. 15:34 - Antal Zsófia

80-100 fő befogadására alkalmas, digitális eszközökkel felszerelt múzeum és látogatóközpont épül a Rákoskeresztúri Sírkert nemzeti emlékhelyén. A központot idén novemberben adják át.

Hirdetés

A sírkert 298–301-es parcelláin található a tavaly felújított nemzeti emlékhely, melynek részeként az új központ épül. Már a felújítás során úgy alakították ki az egyik parcellát, hogy az alkalmas helyszíne lehessen egy 21. századi látogatóközpontnak. Az építkezés finanszírozójaként a Miniszterelnökség támogatási szerződést kötött a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.-vel, a szerződés szakmai irányítója a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) volt.

A projektre közbeszerzési pályázatot írtak ki, nyertese a Budai Műemlék Felújító Kft., akik 200 millió forintból hozzák létre a Markó Béla építész által tervezett látogatóközpontot. A múzeumot a tervek szerint az 1956-os forradalom leverésének 60. évfordulóján, 2016 novemberében adják át.

Az akadálymentesített épület nagyjából 80-100 fő befogadására lesz alkalmas, benne a látogatók korszerű digitális eszközök segítségével ismerhetik meg 1956 főbb eseményeit, s a parcellában nyugvók történetét. Látható lesz továbbá egy NÖRI gondozásban készülő dokumentumfilm is, amelyben még ma is élő hősök idézik fel a forradalommal kapcsolatos emlékeiket.

Galéria

műemlékfelújításMi épül?Rákoskeresztúr

Hírlevél

Hirdetés