2024.03.29, Péntek
Történelemórákat is tarthatnak a NÖRI új látogatóközpontjában
nori.gov.hu

Történelemórákat is tarthatnak a NÖRI új látogatóközpontjában

MTI

2016.11.02. 10:48 - Antal Zsófia

A nemzeti gyásznap előtt egy nappal, november 3-án adják át a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) látogatóközpontját a Rákoskeresztúri Újköztemetőben. Az épület többek közt 1956 történetét és a 298-as, a 300-as és a 301-es parcellában nyugvók életét mutatja be.

Hirdetés

A látogatóközpont tervezésének előzményei a 2000-es évek végén kirobbant táblabotrányig nyúlnak vissza, amikor kiderült, hogy a temető nemzeti gyászparkjában lévő dicsőségtáblákon köztörvényes és háborús bűnösök neve is szerepelt - idézte fel Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója. „Ez volt az első gondolatébresztő, hogy ezeknek a parcelláknak a történetét, az ott nyugvók életét fel kell dolgozni és nem feltétlenül táblákon kell megjeleníteni."

Idén a forradalom 60. évfordulójához kapcsolódva, kormányzati támogatással alakították ki a temetői térbe szervesen illeszkedő látogatóközpontot. A kivitelezéssel a Budai Műemlék Felújító Kft.-t bízták meg, akinek mindössze öt hónap állt rendelkezésére a munkához. A szándékosan kissé nyomasztó hatást keltő épület nem hivalkodó, belesimul a 297-es parcella világába. A két oldalfal úgynevezett zöldfal, vagyis növényzettel van felépítve, a két szemközti oldal pedig üvegből készült.

 

kép: nori.gov.hu

A belső terekben hat interaktív felületet helyeztek el, amelyeken tájékozódni lehet például az 1956-os eseményekről, a Kisfogház történetéről, a gyászparkban nyugvókról, de megtalálható az elérhető anyagok között a Jovánovics-emlékmű teljes leírása, valamint rengeteg filmanyag és archív felvétel is. A tartalom folyamatosan bővül majd a friss kutatások eredményeivel. A belső tér alkalmas alternatív vagy kihelyezett történelemórák megtartására is. Az oktatók munkáját projektor és kivetítő is segíti.

A látogatóközpont minden nap nyitva tart majd, várja a szervezett csoportokat és az egyéni látogatókat egyaránt. Nyitvatartási időben a temető főbejáratától félóránként induló NÖRI kisbusz szállítja majd az érdeklődőket a gyászparkba, illetve a Kisfogházba. A látogatóközpontnak saját honlapja is lesz, amely november végétől érhető el.

kép: nori.gov.hu

 

műemlékfelújításMi épül?építőipari cégeklátogatóközpontRákoskeresztúr

Hírlevél

Hirdetés