2024.04.19, Péntek
Romjaiból támadt fel egy impozáns fővárosi épület
fotó: ZDA Zoboki Építésziroda

Romjaiból támadt fel egy impozáns fővárosi épület

magyarepitok.hu, mti

2017.09.18. 08:47 - Hegedűs Gergely

A legszebb részt fényképek alapján állították helyre, az elveszett elemeket a 19. századi kézművesiparnak megfelelően készítették el. Az első budai villamos végállomása mostantól rendezvényközpontként vendéglátóhelyként és kiállítótérként is szolgál.

Hirdetés

Vasárnap Budapesten megnyitották a Lóvasút Kulturális Rendezvényközpontként újjáépített egykori lóvasútvégállomást. A Zugligeti út végén található épület 1870-ben készült Kauser József tervei alapján, előbb a lóvasút, majd az első budai villamos végállomása volt. Később elvesztette funkcióját, és műemlékvédettsége ellenére rendkívül romos állapotba került, felújítása tavaly decemberben kezdődött.

fotó: MTI/Demecs Zsolt


Húsz szakember dolgozott a 147 éves épületen

A Zugligeti Libegő közelében álló, svájci villa stílusú épület teljes műemléki felújítást kapott, a pinceszintjét beépítették, emellett a meglévő épület mögé új épületrészt emeltek.

Az MTI híréből kiderült, a munkálatokat a ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján mintegy 20 építész és szakági tervező végezte el. A közbeszerzes.hu korábbi tájékoztatása szerint a kivitelező az Archibona Kft. volt, három alvállalkozó, a Puskás Művek Kft., az RK59 Ingatlanhasznosító Kft. és a „New Generation Technologies” Kft. közreműködésével.

A menthető elemek restaurálás, konzerválás után visszakerültek az eredeti helyükre, a súlyosan károsodott darabokból viszont azonos anyagból, azonos formában legyártva másolatot készítettek - megőrizve a 19. század végi kézművesipar hagyományait.

fotó: ZDA Zoboki Építésziroda


Látványos új belső teret nyertek az üvegfalakkal

A projekt eredményeként az egykori nyitott várócsarnok ismét eredeti szépségében látható. Az egykori utasvárót a régi fényképek alapos tanulmányozásával és korabeli hasonló épületek szerkezeteinek elemzésével rekonstruálták úgy, hogy a korábban oldalról nyitott várakozó csarnokot a tervezők hatalmas üvegfalakkal zárták le. Így egyrészt a hajdani tér újra átélhetővé vált, másrészt az épület egyben látványos, használható belső teret is nyert.

A megújult Zugligeti Lóvasút vendéglátóhelyként és kiállítótérként is szolgál, itt kap állandó otthont a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény. Emellett rendezvényeket is befogad, valamint a Normafa alsó kapujaként információs pontként működik.


Az átfogó normafai program teremtette meg a forrást

Pokorni Zoltán, hegyvidéki polgármester múlt pénteki tájékoztatása szerint régóta tervezte a XII. kerület önkormányzata az egykori lóvasútvégállomás újjáépítését, de a jelentős költségek miatt a fejlesztés csak külső forrás bevonásával jöhetett szóba.

Az épületet a Normafa rehabilitációjának részeként a magyar állam 600 millió forintos és az Európai Gazdasági Térség (EGT) Alap 300 millió forintos támogatásával újítatta fel az önkormányzat. A fennmaradó részt a Hegyvidék állta a több mint egymilliárd forint összköltségvetésű fejlesztésben.

műemlékfelújításMi épül?építőipari cégekArchibona Kft.XII. kerületZDA Zoboki Építésziroda

Hírlevél

Hirdetés