2024.03.19, Kedd
Romosodó történelmi épületek újulnak meg, és sportpark épül a Normafán
(fotó: hegyvidéki önkormányzat - látványterv)

Romosodó történelmi épületek újulnak meg, és sportpark épül a Normafán

magyarepitok.hu

2016.09.22. 10:24 - Hegedűs Gergely

Többmilliárdos beruházásokkal folytatódik a főváros egyik legfontosabb zöldterületének fejlesztése.

Hirdetés

A budapesti Normafa tavalyi első felújítás szakasza után újabb fejlesztésekről döntött a kormány. A Magyar Közlöny a Normafa Park történelmi sportterület megvalósításához szükséges kormányhatározatról számol be.

A főváros Budai-hegységbe nyúló területével kapcsolatban a következő főbb célokat fogalmazza meg a határozat:

  • közösségi közlekedés fejlesztése
  • Normafa Park megvalósítása
  • az egykori Fácán Vendéglő épületének felújítása
  • az Eötvös út új nyomvonala és az ehhez kapcsolódó parkoló kialakítása
  • a fejlesztéshez szükséges ingatlanok tulajdonjogának megszerzése
  • a Normafa törvényben meghatározott célok megvalósításakor felmerülő kötelezettségek teljesítése.

A döntés értelmében a belügyminiszter 950 milliós állami támogatást nyújt a projektre a XII. kerületi önkormányzatnak (Hegyvidék) előfinanszírozás keretében.

 

Hild József reformkori épületei újulnak meg

A kormányhatározat ugyanakkor elrendeli, hogy a nemzetgazdasági miniszter az alábbi összegeket biztosítsa a következő célokra.

  • Az Eötvös út új nyomvonalának és az ehhez kapcsolódó parkolónak a kialakítására 2017-ben 980 millió forint érkezik.
  • A XII. kerületi Hild-villa felújítására és a hozzá kapcsolódó telek környezetrendezésére a 2017-ben 1 milliárd 660 millió forintot, a 2018-ban 550 millió forintot fordítanak. A villa 1844-ben Hild József tervei alapján épült, a reformkor egyik legszebb klasszicista épülete a Sváb-hegy északkeleti lejtőjén a Diana utcában.
  • Az egykori lóvasút-végállomás épületének műemléki felújítására és funkcióbővítő hasznosítását célzó beruházására jövőre legfeljebb 622,3 millió forint forrást fordítanak. A Zugligeti Libegő végállomásánál, a Zugligeti út végén található épület 1870-ben épült, a lóvasút, majd az első budai villamos végállomása volt, műemlékvédettsége ellenére rendkívül romos állapotban van.
  • Az egykori Fácán Vendéglő épületének felújítására a 2017. évben 950 millió forintot szánnak. Az épületet szintén Hild József építette 1856-ban, és ugyancsak leromlott állapotban van.

 

Tavaly a János-hegyi kilátó felé vezető út újult meg

A Margitsziget után második leglátogatottabb közparkként szolgáló Normafa felújításának első üteme tavaly novemberben zárult le. Ekkor helyreállították a Normafa út és a Libegő felső végállomása közti 2,5 km-es sétaútat. Az útvonal mentén pihenőhelyeket hoztak létre padokkal, asztalokkal, továbbá az egységes arculathoz igazodó új szemeteseket, irányjelző és tájékoztató táblákat is kihelyeztek. Az Anna-réten megújult a játszótér.

A Normafa-programról 2015 májusában helyi népszavazást hirdettek, melyen a résztvevők több mint 80 százaléka támogatta a bemutatott elképzeléseket. A hegyvidéki önkormányzat a magyar önkormányzatok közt egyedüliként 2013-ban a normafai erdőterület fenntartójává vált (az államtól átvéve a területet), ezzel előkészítve a projektet.

 

A cél: gyalogosokra cserélni az autósokat

Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester korábban úgy nyilatkozott, Normafa egyik fő problémája, hogy kis helyen koncentrálódik az érkezők nagy tömege. Ezért az elkövetkező évek feladata elérni, hogy a hegygerinc mellett más helyszíneket is célba vegyenek a látogatók. Elő kívánják segíteni továbbá, hogy kevesebben menjenek fel autóval a Normafához, és inkább a hegy lábánál kialakítandó parkolóknál álljanak meg, ahonnan jól kiépített útvonalakon lehet majd felsétálni a hegytetőre.

A közösségi közlekedés fejlesztése is kiemelt cél: szeretnék, hogy elektromos meghajtású buszok közlekedjenek a környéken. További cél a fogaskerekű vasút felújítása a vonal Normafáig, illetve Széll Kálmán térig történő meghosszabbításával együtt.

közlekedésfejlesztésMi épül?épületfelújítás

Hírlevél

Hirdetés