2021.05.16, Vasárnap

Hirdetés

Átadták Tiszapüspöki 45 milliárdos izocukorüzemét
fotók: MTI

Átadták Tiszapüspöki 45 milliárdos izocukorüzemét

mti, magyarepitok.hu

2017.10.30. 12:02 - Hegedűs Gergely

Az évente 530 ezer tonna kapacitású feldolgozó üzem termékei teljes egészében magyar kukoricából készülnek majd.

Hirdetés

Elkészült a Kall Ingredients Kft. mintegy 45 milliárd forintos beruházással épülő gabona-feldolgozó gyára Tiszapüspökiben.

Az üzem 68 hektáron épült fel, az építkezés 582 napig tartott, és ennek során összesen 100 ezer tonna betont és 5200 tonna acélt használtak fel

- derült ki a magyar tulajdonú cég ügyvezetőjének az átadón tartott beszédéből. Zahola-Pollák Vanda úgy fogalmazott, büszke arra, hogy a gyárat a magyar szakértelem hozta létre.


A legmagasabb minőségű alkohol, izocukor, étolaj készül az üzemben

Az évente 530 ezer tonna feldolgozására képes üzem Európa egyik legnagyobb termelőkapacitású gabonafeldolgozója lett. A beruházó már korábban megkezdte az ellátásához szükséges kukorica felvásárlását.

A termékek magyar alapanyagból készülnek majd. A beruházó projektcég honlapja szerint az alapanyag kizárólagos beszállítója a magyar termelők felvásárló partnere, a TRIGO Kft. Az új gyár stabil, hosszú távú keresletet biztosít a kukorica és a biomassza számára.

fotó: MTI

A zöldmezős beruházásban épülő üzem a felvásárolt GMO-mentes kukoricából élelmiszeripari alapanyagokat, ezen belül is a legmagasabb minőségű alkoholt, izocukrot, étolajat állít majd elő. Jelentős lesz az állattenyésztési célokra gyártott takarmányalapanyag-termelés is.


A rendszerváltás óta ez a legnagyobb projekt az ágazatban

Az átadón Orbán Viktor ipartörténeti jelentőségűnek nevezte az fejlesztést, amely szerinte egy új kezdetet jelöl az élelmiszeriparban, hiszen a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb élelmiszeripari beruházása valósult meg a Szolnok közelében fekvő településen. A miniszterelnök beszédében azt is megköszönte a Kall Ingredients Kft.-nek, hogy "egy ilyen remek eseménnyel ünnepelhetjük az uniós cukorkvóta kimúlását". Arra is emlékeztetett, a rendszerváltás idején még meglévő 12 cukorgyárunkból egyetlen maradt, ennek oka szerinte a rendszerváltás, a cukorkvóta, illetve az volt, hogy egyik gyár sem maradt magyar kézben.

A kormányfő kijelentette, ma Magyarországon gyárakat építő gazdaságpolitika működik. "Január 1. óta a mostanival együtt 29 üzemet adtak át, ami mutatja, Magyarország végre kezdi összeszedni magát" - fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette, az elmúlt 10 hónapban megvalósult hazai és külföldi beruházások mértéke meghaladta a 450 milliárd forintot, amelyhez a kormány 40 milliárd forint támogatást nyújtott. Az új létesítmények révén pedig az elmúlt 10 hónapban 4606 munkahely jött létre. "Magyarország legnagyobb ereje a világszínvonalon teljesítő munkásaiban van" - hangsúlyozta a miniszterelnök.


Éves szinten 55 milliárd forintot hoz az új üzem

A kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű projektet a kormány 9,2 milliárd forinttal támogatta. Az átadón kiosztott sajtóközleményből az is kiderült, az üzem indulásakor 0,2 százalékkal növeli a magyar GDP-t, a gyár várható éves árbevétele 55 milliárd forint lesz. Az üzemben csaknem 500 munkahely létesül, és további 750 embert foglalkoztatnak majd közvetetten, az igénybevett szolgáltatások által.

Mi épül?Tiszapüspöki

Hirdetés

Hírlevél

Hirdetés

Hirdetés