2024.03.29, Péntek
Csúcstechnológiával felszerelt kocatelep épült Somogyban
illusztráció - likefestoon.com

Csúcstechnológiával felszerelt kocatelep épült Somogyban

mti

2018.07.20. 08:10 - Hegedűs Gergely

A 2,5 milliárdos beruházás mellett egy oktatóközpont is létrejött a megyében az agrárszakma népszerűsítésére.

Hirdetés

Kocatelepet, illetve egy oktató- és látogatóközpontot adtak át csütörtökön Somogy megyében. Előbbit az állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkozó Pádpuszta Kft. építtette Iharosberény közelében.

Az új, 4200 férőhelyes, csúcstechnológiának számító tejitató rendszerrel is felszerelt kocatelep 2,5 milliárd forintos zöldmezős beruházással épült. A projekt 20 százaléknyi támogatást nyert el a sertéstartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatból.


Az agrármunka is lehet menő

Szintén Somogy megyében beruházott az állattartással, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó Claessens Group, mely oktató- és látogatóközpontot hozott létre Somogyszobnál. A 40 millió forint saját forrásból kialakított oktató- és látogatóközpontot iskolásoknak hozták létre az agrárszakma népszerűsítésére és saját tevékenységük bemutatására. "A fiatalok látni fogják, hogy az agrármunka menő, már rég nem egyenlő a sáros csizmával" - fogalmazott Claessens Peter, a Claessens Group egyik tulajdonosa.

A központból többek közt a tehenek fejése is megtekinthető - fotó: MTI


Az üzletember kiemelte, a cég tevékenységét igyekszik a fenntartható fejlődés jegyében végezni. Példának hozta fel,

hogy a tej hűtéséhez kútvizet használnak, amivel ezután az állatok hőstressz elleni zuhanyoztatását és a kukoricaföld öntözését biztosítják. A permetezést kizárólag csapadékvízzel oldják meg.


Évi 20 millió liter tej kétezer tehénnel

A Claessens család mintegy két évtizede vásárolta meg a Dél-Somogyi Állami Gazdaság utódcégét. A cégcsoportjuk mára Somogy legnagyobb állattartójává vált, szarvasmarha tartással, tejtermeléssel, sertéstenyésztéssel és -hízlalással, növénytermesztéssel foglalkozik.

Claessens Peter idén márciusban az MTI-nek azt mondta, hogy 2 ezer tehenük van, éves tejtermelésük 20 millió liter. A kocaállományuk 8 ezer egyedből áll, az állatok etetéséhez szükséges takarmányt saját szántóföldjükön termelik, valamint környékbeli gazdáktól vásárolják. A cégcsoporthoz tartozó Claessens Kft., Agrár Kft. és Csicsó Pig Kft. tavaly együttesen mintegy 10 milliárd forint árbevételt ért el, ez 25 százalékkal haladta meg az előző évit. 

Mi épül?mezőgazdaságállattenyésztésIharosberénySomogyszob

Hírlevél

Hirdetés