2024.05.08, Szerda

Hirdetés

Elrajtol Sopron 800 éves nagytemplomának restaurációja
A Szent Mihály-templom és a Szent Jakab-kápolna (Wikimedia)

Elrajtol Sopron 800 éves nagytemplomának restaurációja

magyarepitok.hu

2018.09.29. 11:16 - Szabó Ákos

A román kori kápolnáját máig megőrző Szent Mihály-templomot, a templomkertet és a szomszédos Sekrestyésházat a Swietelsky munkájával újítják fel.

Hirdetés

Miután tavaly közölték, hogy másfél milliárd forintnyi állami forrást különítettek el a város legnagyobb múltú egyházi intézményének régóta várt felújítására, most az uniós közbeszerzési adatokból kiderült: a feladatot a Swietelsky Magyarország Kft. láthatja el.

Az eredetileg a 13. században román stílusban elkészült, majd az 1400-as években gótikus átépítést kapott Szent Mihály-plébániatemplom mai neogótikus formáját a 19. században nyerte el idősebb Storno Ferenc tervei alapján. Az épületegyüttes egyik legismertebb része a Szent Jakab-kápolna, mely a jáki templom előtt álló, szintén Szent Jakabról elnevezett hasonló rotunda (más néven körszentély) párja.

 

A Szent Jakab-kápolna (fotoport.hu)

 

Összetett restauráció indul el

A projektben, melyben a Swietelsky alvállalkozójaként dolgozik majd Szendvei Balázs, Novák Judit, illetve az MR Restart Restaurátor Művész Kft. is, összesen mintegy nettó 2 milliárd forintos keretből építkeznek majd, a hazai forrásokon kívül EU-s támogatást is igénybe véve. Az összetett feladategyüttes során a templom mellett álló szintén műemléki védettséget élvező Sekrestyésház és a templomkert is megújul.

 

Wikimedia

 

A nagytemplom épületének homlokzatát 1800 négyzetméteres felületen restaurálják, külön figyelmet fordítva a kőfelületekre is (a több mint 2000 négyzetméternyi kő homlokzati elemek is megújulnak). A szintén kő padlóburkolatot 698 négyzetméteren újítják fel, 1688 négyzetméteren kapja vissza régi állapotát a templom cserépteteje és 1154 méternyi vörösréz díszítést is helyreállítanak. Emellett az orgona restaurálását is elvégzik, a berendezést is helyreállítják, illetve modernizálják, valamint szobrászati igényű felújítást végeznek és mintegy 1500 négyzetméternyi falfestésre kerül sor számos más munkával együtt.

 

Új kulturális kiállítóteret kap a Sekrestyésház

A Sekrestyésházban új tetőszerkezetet épül, az épület falai közel 1500 négyzetméteren kapnak új festékborítást, és a padlóburkolat is megújul. Ezzel együtt még kávézóasztalokat szereznek be, vizesblokkfejlesztést is végeznek és több más feladatot is elvégeznek. Az épületben új kiállítóteret alakítanak ki. A nagyberuházás harmadik fő elemeként a templomkert felújítása indulhat meg: a kerítést korszerűsítik, valamint kertépítésre és burkolatfelújításra kerül sor összesen 1900 négyzetméteren.

Swietelsky Magyarország Kft.műemlékfelújításMi épül?templomfelújításSopron

Hírlevél

Hirdetés