2024.04.25, Csütörtök

Hirdetés

Felújítják az ország egyetlen felsőoktatásnak otthont adó várát
magyaridok.hu

Felújítják az ország egyetlen felsőoktatásnak otthont adó várát

mti

2018.11.13. 08:02 - Hegedűs Gergely

Közösségi tér, interaktív kiállítás és megújuló homlokzat lesz a beruházás eredménye.

Hirdetés

Letették a mosonmagyaróvári vár 1,3 milliárd forintos turisztikai fejlesztésének alapkövét. Az épületben működik a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi Kara.

A megújítás keretében a földszinten interaktív vártörténeti, intézménytörténeti, valamint élelmiszeripari és mezőgazdaság-történeti kiállítást rendeznek be. Kialakítanak a várudvaron egy közösségi teret, ahol kulturális rendezvényeket tartanak, lesz konferenciaterem és ajándékbolt. Mindezek mellett részben felújítják a homlokzatot, infópontot és múzeumpedagógiai foglalkoztató teret alakítanak ki.

A beruházást a nemzeti kastély- és várprogram keretében finanszírozzák.


Az utóbbi idők egyik legjelentősebb helyi projektje

Az eseményen Virág Zsolt, a Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy a mosonmagyaróvári épület az egyetlen vár Magyarországon, ahol felsőoktatás folyik. Földesi Péter, a Széchenyi István Egyetem rektora elmondta, a fejlesztéssel azt a védelmi funkciót, amit a vár a középkorban betöltött, most újraértelmezik, s egyfajta szellemi védelem helyévé teszik az épületet.  

Iváncsics János, Mosonmagyaróvár alpolgármestere azt hangoztatta, hogy az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb és legjelentősebb helyi beruházása a vár felújítása, s a kialakítandó turisztikai központ a térség turisztikai zászlóshajója lehet.


Kétszáz éves a város agrárképzése

Tuzson Bence, a Miniszterelnökség államtitkára emlékeztetett, a kormány a nemzeti kastély- és várprogramot hatvanmilliárd forintos kerettel hozta létre. Ebben húsz kastély és 19 vár megújítása történik meg országszerte. "A program nem kőről és malterról szól, hanem a gondolat megújításáról" - fogalmazott a politikus. 

Az államtitkár kitért arra is, hogy az agrár-felsőoktatási képzés idén kétszáz éves a városban, amely a magyar agrár felsőoktatás bölcsője.

Mi épül?műemlékfelújításMosonmagyaróvároktatási beruházásvárfelújításNemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram

Hírlevél

Hirdetés