2024.03.28, Csütörtök
 A széksorok átrendezésével újul meg az Operaház akusztikája
Fotók: Bernát Benjámin, Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

A széksorok átrendezésével újul meg az Operaház akusztikája

Operaház Facebook-oldal

2019.02.12. 10:54 - Gyöngyösi Klaudia

A nézőtér alatti acélszerkezetet faszerkezetre cserélik a megfelelő hangrezgés érdekében.

Hirdetés

A színpadi gépészeti munkáknál tart a Magyar Állami Operaház projektjében a West Hungária Bau Kft., az Épkar Zrt. és a Laki Épületszobrász Zrt. alkotta konzorcium. A felújítás állásáról az Operaház a Facebook-oldalán közölt videót.

Az Ybl Miklós által tervezett, épület 1984-es felújításkor bekerült színpadtechnika elavult, a muzeális technológiát nehéz volt karbantartani, és folyamatos felújításra szorult. Emiatt az újjáépítés kulcseleme a színpadtechnika teljes cseréje.


26 méter magasságba emelik a díszletelemeket

Jelenleg színpadi díszletek mozgatását biztosító alsó- és felsőgépészet munkája folyik, utóbbi már szinte teljesen elkészült. Bekerültek a trégerek, a ponthúzók (díszlethúzók) és azok motorjai - nyilatkozta Józsa Anka, beruházásokért felelős építész.

A trégerek 18 méteres, függőlegesen elhelyezkedő vasrudak, amivel a díszlet a zsinórpadlásba emelhető, a  ponthúzók funkciója pedig ugyanez. Ezzel a két szerkezettel emelik a pódium fölé a színpadtól 26 méter magasságba a díszletelemeket.

Az új színpadtechnika követi a kor technológiáit, de fontos, hogy ne változzanak a méretek, hiszen a teljes, 130 darabos repertoár erre a kialakításra épült.

Nagy hangsúlyt fektetnek az akusztika javítására, ez főleg a nézőteret érinti.

A széksorok átrendezése lesz a legfeltűnőbb változás. A nézőtér alatti acélszerkezetet faszerkezetre cserélik a megfelelő hangrezgés érdekében. A változások a kárpitozást is érintik, amelynek köszönhetően kevesebb és megfelelőbb textilek fogják biztosítani a hangok visszaverődését.

WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Laki Épületszobrász Zrt.műemlékfelújításÉpkar Zrt.Mi épül?épületfelújításOperaOperaház

Hírlevél

Hirdetés