2024.04.25, Csütörtök
Zalai Tesztpálya: az építők munkáját méltató emléktáblát avattak fel
Fotók: Varga György/MTI

Zalai Tesztpálya: az építők munkáját méltató emléktáblát avattak fel

magyarepitok.hu

2019.07.26. 15:31 - Szabó Ákos

A rendezvényen Palkovics László miniszter elmondta: az építőipar a legdinamikusabban fejlődő hazai ágazat. A zalaegerszegi óriásberuházás fővállalkozói a Duna Aszfalt, a Szabadics Zrt. és a ZÁÉV.

Hirdetés

Két évvel ezelőtt kezdődött meg a Zalazone Járműipari Tesztpálya kivitelezése. A köznyelvben zalai tesztpályaként ismert Európában egyedülálló léptékű létesítményt többek között az elektromos és önvezető autók fejlesztésére hozzák létre. A beruházás fővállalkozói a mélyépítő a Duna Aszfalt Kft és a Szabadics Zrt., és a magasépítő ZÁÉV Zrt.

Most az évforduló alkalmából ünnepséget tartottak a már részben elkészült létesítményben, ahol az Építők köve emléktábla állításával értékelték a kivitelezők munkáját.

 

A képre kattintva galéria nyílik!

 

A rendezvényen a gránitból készült táblát a tesztpálya területén kitermelt földből épült domb tetején helyezték el, ahol később kilátóhelyet alakítanak ki. Az emléktáblán szereplő cégek vezetői Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel és Vigh László miniszteri biztossal együtt vettek részt az eseményen: a Duna Aszfalttot Varga Antal ügyvezető, a Szabadics Zrt.-t Szabadics Zoltán elnök, a ZÁÉV-et pedig Peresztegi Imre vezérigazgató képviselte. Szintén megörökítették még a táblán a Kap-Tursped Kft., valamint az Inter-Tefu Kft. munkáját is.

 

Palkovics László miniszter (b2) és Vigh László miniszteri biztosa (elöl, j) Balról Peresztegi Imre, a ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója, a háttérben Fuisz Ádam, az Inter Tefu Kft. tulajdonosa (b3), Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezetője (b4), Varga Antal, a Duna Aszfalt Kft. ügyvezetője (b5), Szabadics Zoltán, a Szabadics Zrt. elnöke (j3) és Kaptur Zoltán a Kap-Turspeed Kft. tulajdonosa (j)

 

Az építőiparnak 25 ezer milliárd forintos megrendelésállománya van a következő 5 évben

Palkovics László elmondta:

Jelenleg az építőipar Magyarország legdinamikusabban növekvő iparága, a megrendelésállománya 2024-ig mintegy 25 ezer milliárd forint.

Kifejtette: az elmúlt két évben a magyar építőipar erőteljesen tudta növelni a kibocsátását, így érte el ezt az eredményt. Hangsúlyozta még: a magas- és mélyépítőipari beruházások - amibe beletartoznak az autópályák, vasutak és épületek fejlesztései is - hazai vagy európai uniós forrásokból valósulnak meg.

 

Már most is használják a tesztpályát

Bár a tesztelések már most is folynak, a létesítmény első fázisának májusi átadása után várhatóan 2021 nyarára készül el az önvezető és elektromos meghajtású járművek vizsgálatára alkalmas beruházás egésze.

A rendezvény befejeztével a pályán jelenleg dolgozó mintegy 150 embert közös ebéden vett résztl.

 

 

Galéria

Mi épül?zalai tesztpályaDuna Aszfalt Zrt.Szabadics Zrt.ZÁÉV Építőipari Zrt.ZalaegerszeginnovációKap-Tursped Kft.Inter-Tefu Kft.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés