2024.03.29, Péntek
Pár hónapon belül új termálfürdő nyílik Komárom-Esztergomban
Illusztráció (sziakomarom.hu)

Pár hónapon belül új termálfürdő nyílik Komárom-Esztergomban

MTI, kisalfold.hu

2020.03.12. 11:27 - Almási Krisztina

A fürdő területén a gyógyvizes medencék mellett egy 200 négyzetméteres élmény- és gyerekmedencét is kialakítanak.

Hirdetés

Átadtak egy metángázos kiserőművet Bábolnán, amely a 37 éve megtalált termálvízben lévő gázt hasznosítja, a gyógyhatású vízre alapozva május végén megnyílik a Bábolna Strand- és Termálfürdő a településen. A félmilliárd forintos beruházáshoz a város uniós forrásból 200 millió forint támogatást kapott.

A leválasztott gáz egy részét gázmotorban égetik el, illetve a gázra jellemző szaganyag bekeverése után azzal fűtik majd a Bábolna Strand- és Termálfürdőt, a városi sportcsarnokot ás a diákéttermet.

Az 1980-as évek elején a mezőgazdasági kombinát vezetője, Burgert Róbert fúratott két kutat. Az egyikből 600 méter mélyről 38 fokos, a másikból pedig 1200 méterről 51 fokos termálvíz tört felszínre. A kutak azonban külterületen voltak, és magas volt a víz metántartalma. Az önkormányzat 2,5 kilométeres vezetékkel juttatja el a termálvizet a település központjába, és a gáz hasznosítására hőt és villamosenergiát termelő kiserőművet létesített.


Mozgásszervi és nőgyógyászati problémákra is használható a gyógyvíz

A téli időszakban két gyógyvizes és egy termálvizes medence lesz elérhető (ez már idén ősztől), míg nyáron ez kiegészül egy 200 négyzetméteres élmény- és egy gyerekmedencével, illetve egy pancsolóval. Az épületben továbbá kialakítanak kávézót, éttermet, szaunát, masszázshelyiséget, öltözőket és büfét.

A gyógyhatású termálvízre alapozva május végén átadják a téli és nyári medencékkel rendelkező termálfürdőt.

A víz, amely a medencékbe kerül, a mozgásszervi, a nőgyógyászati és a csontosodási betegségekre hat kedvezően.

A strand szomszédságában az önkormányzat közel tízhektáros területen szabadidőparkot hoz létre. A kutak fejlesztése, az erőmű, a szabadidőpark és a fürdő teljes beruházási összege eléri a 3,5 milliárd forintot.

Mi épül?Bábolnafürdőfejlesztésgyógyfürdők

Hírlevél

Hirdetés