2024.03.19, Kedd
Vége felé közeledik az orosházi csatornaépítési projekt
Főkép: Illusztráció / Bernát Benjámin - magyarepitok.hu Fotók: A-Mezőgép Kft.

Vége felé közeledik az orosházi csatornaépítési projekt

magyarepitok.hu

2020.03.27. 12:39 - Gyöngyösi Klaudia

A beruházás Orosháza központi részén az A-Mezőgép Kft. munkájával valósul meg.

Hirdetés

Már 75%-os készültségen áll az A-Mezőgép Kft. az orosházi csatornaépítési projekttel. A beruházás Orosháza központi részén és attól keletre található területen - a Könd utca, Eszperantó utca, Eötvös utca, Lázár Vilmos utca, Dózsa György utca, Szabadság tér és Huba utca között – valósul meg. A projekt több mint 434 millió forintból jön létre, melyből közel 163 millió forint saját forrás.

A szerződéskötés 2019 szeptemberében történt, majd egy hónapos előkészítő munkát követően, 2019 októberben kezdődött a kivitelezés az Eötvös, majd a Dózsa utcákban. Jelenleg 75 %-os készültségen áll a projekt, a csatornaépítési munkák az Eszperantó utca kivételével befejeződtek.

A képre kattintva galéria nyílik!

„A következő hónapokban el kell még végezni a befogadó, Keleti övárok kijelölt részeinek burkolási munkáit, továbbá 2 darab zsilip kiépítését és a burkolat helyreállítási munkákat is” – nyilatkozta lapunknak Tószegi Tamás, az A-Mezőgép Kft. műszaki igazgatója.

„Jelenleg csak kisebb helyreállítási munkákat végzünk, mert egy keresztező gázvezeték kiváltási munkáit az üzemeltető előreláthatóan csak Április végén tudja elvégezni az Eszperantó utcában” – tette hozzá az igazgató.

 

A klímaváltozás hatásait korrigálnák a projekttel

A beruházás fő célja, hogy a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban jelentkező, nagy intenzitású csapadékvizek gyors elvezetését biztosítani tudja a város. Ennek érdekében szükséges a meglévő főgyűjtő-csatornák szelvényméretének bővítése és egy új tehermentesítő csatorna építése is a Könd, Eszperantó és Eötvös utcán keresztül.

A fentiek mellett a fejlesztés során az alábbi beavatkozások is megvalósulnak:

  • a Dózsa György utcai zárt elvezető csatorna teljes körű átépítése, szelvénybővítése,
  • a piac területén lévő és a piac csapadékvíz elvezetését biztosító, Könd, Huba, Móricz Zsigmond, Major, Kutasi, Sámsoni utcákban üzemelő csatornák részleges felújítása,
  • továbbá a belterületi csapadékvizek egyik jelentős befogadójának, a Keleti övcsatorna belterületi szakaszának felújítása, a meglévő nyílt csatorna eredeti medrének helyreállítása, valamint a Dózsa György és az Eötvös utcai becsatlakozás burkolata is átépítésre kerül.

 

Nem ment minden zökkenőmentesen

A feladat részeként a kivitelezőknek el kellett bontani az Eötvös utcában meglévő, üzemelő, nagyméretű, nyíltszelvényű árkot, majd ezeket az elemeket nagyobb mélységben kellett visszaépíteni, majd egy egyedileg kialakított födémelemmel lefedni, zárt csatornává alakítva azt.

„Ezen kívül nagyon megnehezítette a  munkát, hogy az építendő csatorna nagy szelvénymérete miatt, a  tervezett mélységben  nagyon sok közműkeresztezéssel találkoztunk, mely közműveket ki kellett váltani” – ismertette Tószegi Tamás.

„Viszont a megrendelő mindenben segítette a munkánkat és a lakosság is nagyon türelmesen, megértően viselte el a forgalomkorlátozások miatti kellemetlenségeket. A szerződés szerinti befejezés 2020.09.12., de igyekszünk a munkát Július végére befejezni” – mondta a műszaki igazgató.

Galéria

Mi épül?A-Mezőgép Kft.Orosházacsatornaépítés

Hírlevél

Hirdetés