2024.04.18, Csütörtök
Új köntöst öltött magára Sopron 130 éves villája
Fotók: MTI/Nyikos Péter

Új köntöst öltött magára Sopron 130 éves villája

mti, magyarepitok.hu

2020.06.17. 08:18 - Szabó Ákos

A Fész Építő Zrt. munkájával mintegy 2 milliárd forintból restaurálták a város híres műemléképületét.

Hirdetés

A közeljövőben elkészül Sopronban a Lenck-villa, melynek felújítását a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. vállalta el. A Modern Városok Programban (MVP) megvalósult projektben kétmilliárd forintos beruházásban megújult kúria idén 130 éves: eredetileg 1890-ben eklektikus stílusban építették Hofer Ottó tervei alapján.

 

30 évvel ezelőtt zárta be a kapuját

 

 

Az első tulajdonos Lenck-család azonban 1901-ben tönkrement, a villát eladták, s 1913-tól múzeumi funkciót töltött be. Az épület állaga azonban annyira megromlott, hogy 1990-ben bezárták a látogatók előtt. Többször is szerették volna az előző évszázad során felújítani, azonban csak kisebb munkálatok valósultak meg.

Most a MVP előrehaladását ismertető eseményen tekintette meg Gyopáros Alpár kormánybiztos a megújult épületet, melyet a Fész Építő Zrt. az A2 Építésziroda tervei alapján fejlesztett, a CÉH Zrt. műszaki ellenőri munkája mellett.

 

Két szakaszra bontották a fejlesztést

A beruházást két szakaszra bontották: az első részben kívül és belül is a Soproni Múzeum kezelésében lévő épület megújulását tartalmazza. A rekonstrukció részeként a szigetelés, a külső-belső vakolat, a födém, a tető, a nyílászárók és a padló is felújítást kapott, valamint a gépészeti, elektromos és tűzvédelmi munkákat is végeztek.

A homlokzatot, az épület figuráit és díszítéseit, valamint az étkező mennyezetén található festményt felújítását is tartalmazta a projekt. A második szakasz alprojektje pedig a télikert és a villa körüli park megújulása – derült ki egy korábbi beszámolóból.

Mi épül?Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt.Sopronműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés