2024.03.29, Péntek
Új életre kel Sopron 129 éves villája
fesz.hu

Új életre kel Sopron 129 éves villája

magyarepitok.hu, fesz.hu

2019.08.26. 11:46 - Hegedűs Gergely

A FÉSZ munkájával üresen álló épület nyer új funkciókat, az eklektikus villa díszei is megújulnak.

Hirdetés

A befejezéséhez közeledik a Lenck-villa felújítása során a homlokzatképzés - adta hírül az svf.hu. A projektet a Fertődi Építő Zrt. kivitelezi, a műszaki ellenőri feladatokat a CÉH Zrt. látja el, a felelős tervező az A2 Építésziroda Kft. A villát 1890-ben eklektikus stílusban építették Hoffer Ottó tervei alapján.

A Lenck család 1901-ben tönkrement, a villát eladták, s 1913-tól múzeumi funkciót töltött be. A már évek óta üresen álló épületet a Modern Városok Program keretében teszik most rendbe.


A mennyezeti festmény is megújul

A műemlék rekonstrukciója több mint kétmilliárd forintból valósul meg, két szakaszban. Az első részben kívül és belül újítják fel a Soproni Múzeum kezelésében lévő épületet, ahol egykor a néprajzi gyűjtemény is volt.

Ahogy azt korábban is jeleztük, a rekonstrukcióba beletartozik a szigetelés, a külső-belső vakolat, a födém, a tető, a nyílászárók és a padló felújítása is, valamint a gépészeti, elektromos és tűzvédelmi munkák. A homlokzatot műemléki vakolat rendszerrel látják el, emellett restaurálják az épület figuráit és díszítéseit, valamint az étkező mennyezetén található festményt.

Az svf.hu azt írja, jelenleg, a simító vakolatok készítése, párkányok, tagozatok kialakítása zajlik.


Újra megalkotják a szökőkút figuráját

A második szakaszban a télikert is új köntösbe öltözik majd és a villa körüli park is a megújulás után napközben közparkként fog funkcionálni. A kerti sétaút-hálózat zúzottkő burkolatot kap, a szökőkút kőfelületeit lecsiszolják, és egy másolat segítségével visszaállítják a rajta található kiköpő figurát is. A kertben emellett tíz fát ültetnek és több mint 6600 négyzetméteren füvesítenek, valamint padokat és szemetes edényeket helyeznek ki.

A felújítást követően az említett néprajzi gyűjtemény visszakerül majd az épületbe, ezen felül egy újabb kiállítóteret is kialakítanak. A Lenck-villa teljes megújulása a tervek szerint 2019 október végére várható.

Mi épül?Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt.SopronműemlékfelújításCÉH Zrt.A2 Építésziroda Kft.

Hírlevél

Hirdetés